Trendmagazin

Épületek a különlegesség jegyében

Elvont építészet a világ minden tájáról

2011.12.05 | Major Imola

Kínai Nagy Fal, Eiffel-torony, Colosseum, Pisa-i ferde torony, és még sorolhatnánk helyszíneket, melyek tömegesen vonzzák a turistákat. Körbenéztünk és összegyűjtöttünk egy kisebb csokrot azokból az épületekből, amelyek ugyan nem a legismertebbek, de annál különlegesebbek. Induljunk és fedezzük fel a világot!


Az első megálló legyen Franciaország, s egy érdekes sztori. Ferdinand Cheval, a kedves postásfiú serényen dolgozott, miközben megbotlott egy kőben. A legenda szerint ebből a kőből ihletet merítve elkezdte napról napra begyűjteni az útjába keveredő köveket, hogy megépítse saját síremlékét. 33 év gyűjtögetés, tervezgetés után elkészítette különleges, eklektikus hangulatú, hindu motívumokkal ellátott, meseszerű lakát. Kacifántos ablakai, elrendezése, külső homlokzata teljesen eltereli a figyelmünket azokról a túl hangsúlyos elemekről, melyet egy valódi építész egészen biztos, hogy nem követett volna el. A hatalmas bejárat például egy kétszer ekkora kastélynak is elegendő lenne. Különlegessége azonban pont az, hogy Ferdinand nem azt építette, ami helyes és ami tökéletes, hanem azt ami neki a legideálisabb.


Cheval remekműve után következzék egy sokkal ismertebb gyöngyszem, a Teatro-Museo Dalí, mely Figueres városát színesíti. De szó szerint. Erőteljes vörös alapon, sárga bogyókkal dekorált homlokzata önmagában csak egy ízléstelen díszítésnek tűnik, melyet inkább egy tortán tudnánk elképzelni. Ahogy nézegetjük az épületet, rádöbbenünk még sem ez az, ami igazán zavaró, hisz sokszor látunk extrém színvilágú házakat. Az épület párkányán lévő díszelemek viszont annál furcsábbak. Csiszolt tojás alakú kövek.?! Pontosan.. Salvador Dalí múzeuma egy bohém építész elvont gondolatainak végterméke.


Tovább bolyongva s érdekes épületeket keresve Prágában lyukadtunk ki. Csehország táncoló házát a történelmi városrészben találhatjuk meg. Épülése nagy vihart kavart és megosztotta a közvéleményt, ugyanis nem igazán illet bele neobarokk környezetébe, de végül a köztársasági elnök engedélyezte az építkezést. Jelenleg több nemzetközi cégnek és egy francia tetőétteremnek ad otthont. A különleges, csámpás üvegű sarok épület a világhírű Frank O. Gehry alkotása, így azt hiszem minden kérdésünkre megkaptuk a választ, tőle ugyanis ez a fajta modern formavilág abszolút nem áll messze.


És ha már a támolygó házaknál tartunk, jöjjön egy másik különlegesség egyenesen Lengyelországból. Ne, hogy azt gondoljuk, hogy a kép átesett egy jó kis Photoshopos műveletsoron. Higgyetek a szemeteknek, ez valóban ilyen. Az épület egy mese illusztráció és Gaudi bolondos alkotásainak hatására változott, vidám és korántsem átlagos darabbá. Ferde nyílászárói és játékos homlokzata azonnal rabul ejti az embert. Akár csak egy Disney meséből életre kelő otthon. S, hogy vajon milyen tevékenység működik itt?! Óvoda, általános iskola esetleg egy könyvesbolt? Egyik sem, ez egy négyezer négyzetméter alapterületű hatalmas bevásárlóközpont. Erre szokták mondani, hogy a látszat csal?!


Most következzék egy keleti különlegesség egyenesen az indiai Delhiből. A Lótusz templom néven elhíresült túlméretezett virágot, egy Iránban született kanadai építész, Fariborz Sahba tervezte. A különleges formájú épület számtalan építészeti díjat zsebelt már be. Funkcióját tekintve tulajdonképpen egy anyatemplomnak készült, ahol minden vallás híveit előszeretettel várják. Az épület 27 márvány sziromból alkot egy egészet, negyven méter magas és alapterülete 105 000 négyzetméter. Giga méretei egyszerűen azokat is ámulatba ejti, akiket nem hoz lázba az építészet. Látogatottsága nagy, percenkét körülbelül kilenc ember lép be valamely kapuján.


Mi pedig most kilépünk, mert vár a következő helyszín, Missouri. Kansas City belvárosában sétálva könnyen az óriások földjére tévedve érezhetjük magunkat, mikor szembetűnnek azok a giga könyvek rendre sorakozva az utca szélén. Persze ahogy közelebb megyünk, látjuk, hogy ez csupán egy rafinált kis homlokzat. Ezzel a nem mindennapi ötlettel kívánták még érdekesebbé és vonzóbbá tenni a fiatalok előtt az olvasást.


A következő megálló Ohio állam, ahol a Longaberger kosárgyártó cég központját vesszük szemügyre. Nem is kell nagyon közel menni, mert messziről feltűnik egyedi külseje. A cég alapítójának agyából pattant ki az ötlet, hogy ez úton is népszerűsítsék terméküket. A hét emeletes piknikkosár egy az egyben ugyan olyan, mint százhatvanszor kisebb, üzletbe is kapható változata. Az épület már több mint tíz éve büszkesége Newark városának.


Ontarionak pedig nem csak a Niagara vízesés jelenti az egyetlen érdekességet, hanem például a Ripley’s Building. A különleges, földrengés sújtotta kinézettel rendelkező épület a „Ripley’s: hiszed, vagy nem!„ művészi kollekciójának promóciós épülete.


Tovább keresgélve találtunk néhány olyan csoda lakot, mely magán tulajdonban van. Ilyen például a Pennsylvaniai Mahlon N. Haines, cipőkereskedő „háza”. A 1950-es években épült, sokáig a család tulajdonában volt, majd eladták s új tulajdonosa fagyizót nyitott belőle. Néhány évvel később visszavásárolták és hírességként megnyitotta a nagy nyilvánosság előtt a nem mindennapi giga bakancs házat.


Dél-Koreában pedig egy wc- ház épült, mely a Haewoojae nevet kapta,ami azt jelenti, hogy „menedékhely, ahol megoldhatók a problémák”. S, hogy ki költözne efféle házba? Hát a Nemzetközi Vécé Szövetség elnöke és ez most nem vicc, tényleg van ilyen szervezet. Sim Jae-duck ezzel a házzal is a közegészségügy felé való elkötelezettségét kívánta kifejezni. A wc kagyló formájú luxus ingatlan kétszintes és hatalmas tető terasza van. Fő építő elemei a fehér beton, az acél és az üveg. Ezek mind együttesen egy harmonikus egészet képeznek s megjelenése abszolút beleillik a modern építészetbe.


Majd ezek után következzék egy nem mindennapi ajándék, egyenesen Nigériából. Ki is ne akarná, hogy ennyire a kedvében járjanak?! Ez a ház, ugyanis egy ajándék. Said Jammal építtette kedves feleségének. A különlegessége abban rejlik, hogy egy hatalmas repülőgép van ráépítve a ház tetejére. Kedves felesége ugyanis nagyon szeret utazni s ha már megteheti miért ne.


S akkor ugorjunk egy nagyot, egészen Mexikóig. Itt található ugyanis utazásunk utolsó látványossága a Csiga épületként emlegetett csúcsos csoda. Két külön csigaház található a telken. Az egyik vendégházként funkcionál, a másik kétemeletes fő épületként tornyosul. A ház magán tulajdonban van, s gazdája jelenleg bérbe adja, tehát ha valaki Mexikóban szeretne medencével ellátott csigaházban nyaralni, akkor itt a lehetőség.

De hiába értünk a listánk végéhez, napestig folytathatnánk a felsorolást, mert a világ tele van érdekességekkel. Az emberi képzelet ugyanis határtalan. S, hogy mitől lesz egy építészeti alkotás világhírű, tömegesen látogatott vagy eredeti? Ez költői kérdés marad. Egy már teljesen biztos, nem attól, hogy mennyire egyedi.