Trendmagazin

Fedezzük fel a tengert gyilkos bálnaként!

100 ezer dollárt kóstál a különleges vízi jármű

2012.03.14 | Kocsis Katica

Mindannyian láttunk már jó néhány furcsa alakú tengeralattjárót, de most valami olyasmiről van szó, amire bizonyára még a legtapasztaltabbak is rácsodálkoznak. A kardszárnyú delfint tökéletesen mintázó jármű ugyanis egyáltalán nem illeszkedik a jól megszokott dolgok közé.


A gyilkos bálna tengeralattjáró a tenger felfedezése mellett egy igazi víz alatti szórakozást ígér, hiszen ez a kétszemélyes vízi-csoda nemcsak külsőleg tökéletes mása a kardszárnyú delfinnek, hanem viselkedésében is erre az állatra hasonlít: képes úgy a víz alá merülni és előtörni a mélyből, mint a bálna maga. A hullámok leküzdése és a biztonságos merülés érdekében a pilóta egy kétágú kormánnyal irányítja a tengeralattjárót egy akril kupola alól. A fémbálnát egy 255 lőerős Rotax motor hajtja, mely lehetővé teszi az égbe ugrást és a delfinszerű mozgást. A tengeralattjáró még a víz felszínén is képes elevickélni 80 km/órás sebességgel. (A víz alatt körülbelül fele ilyen gyors.) A jármű hátsó részén egy beépített búvárpipa található, mely lehetővé teszi, hogy a levegő eljusson a motorhoz.


Bent, a pilótafülkében egy korszerű műszerfal segíti a pilótát, melyen fordulatszámmérőt, légnyomásmérőt és sebességmérőt találunk, valamint egy LCD képernyőt, amin a hátsó kamera élő videofelvételeit tekinthetjük meg. A hajón igen nagy szerepet kapott a biztonság is, hiszen a pilóta és az utas is egyaránt egy olyan PVC-ből készült ülésben foglal helyet, melyet zárt cellás hab kárpit borít és négy ponton rögzíthető biztonsági öv tartja e széken őket.


Gyilkos bálnaként száguldani a habok között azonban egy igen költséges szórakozást jelent: a tengeralattjáró ebben a formában 100.000 dollárt ér.