Trendmagazin

Felhő a földön

A McBride Charles Ryan újabb remekműve

2012.06.20 | Kocsis Katica

Az ausztrál McBride Charles Ryan stúdió megint megmutatta kreativitását, mikormegvalósította a Cloud House-t, amit egy kétfrontos Edward-korabeli házhoz építettek hozzá. Aprojekthez hozzátartozott a már meglévő épület felújítása is, így a Melbourne külvárosában, FitzroyNorth-ban található házon számos kiegészítést és módosítást végeztek el, hogy jobban megfeleljenkorunk elvárásainak.


A stúdió által tervezett design három részből épül fel, így ahogy áthaladunk a lakáson éskörbetekintünk az egyes részeken, a szembejövő terek különböző és váratlan tapasztalatokban ésélményekben részesítenek bennünket. Az utcai homlokzat továbbra is jól illeszkedik a környező házakkarakteréhez, itt nem sok változás történt, viszont a belső tereket radikálisan és átfogóanújragondolták.


Az eredeti struktúra terei fehér színezetet kaptak. Ezt a letisztultságot azonban a folyosóegzotikus, virágmintás szőnyege bolondossá és vidámmá teszi. E folyosón végighaladva egy különállópiros „dobozba” érkezünk. Ez tulajdonképpen maga a konyha, a ház szíve, ami összekötő hídkéntfunkcionál a fő terek számára. A design harmadik része pedig egy igazán váratlan megoldással rukkolelő: egy felhő alakú térbe vezet minket. A gyermek képzeletében élő felhőformát követve ez a tér egyigazán játékos hely lesz, ahol a család és a barátok együtt ehetnek és szórakozhatnak e lekerekítettforma által körülölelve.


Az új élettér délre néz, ugyanakkor beengedi magába az északi nap lágy sugarait és lehetővéteszi a hatékony keresztszellőztetést is. A felhőforma tehát nagyszerűen alkalmazkodik a különbözőfeltételekhez és a környezethez, anélkül, hogy azok ténylegesen determinálnák. A belső tér igazándrámai hatást kelt: a falakat és a padlókat egy faburkolat által egységessé tették, ami csak erősíti atér zártságát.


Maga a kivitelezés is figyelemre méltó: ezen az épületen valóban megvalósul a régi és azúj építészet találkozása. A geometria rendkívül játékos, de a házhoz épített tér tulajdonképpennem más, mint egy kortárs dongaboltozat. Ez a felhő tehát a mi nagy reménységünk, mely képeskülönböző korokat közös nevezőre hozni.