Trendmagazin

Felhő a földön

A McBride Charles Ryan újabb remekműve

2012.06.20 | Kocsis Katica

Az ausztrál McBride Charles Ryan stúdió megint megmutatta kreativitását, mikor megvalósította a Cloud House-t, amit egy kétfrontos Edward-korabeli házhoz építettek hozzá. A projekthez hozzátartozott a már meglévő épület felújítása is, így a Melbourne külvárosában, Fitzroy North-ban található házon számos kiegészítést és módosítást végeztek el, hogy jobban megfeleljen korunk elvárásainak.


A stúdió által tervezett design három részből épül fel, így ahogy áthaladunk a lakáson és körbetekintünk az egyes részeken, a szembejövő terek különböző és váratlan tapasztalatokban és élményekben részesítenek bennünket. Az utcai homlokzat továbbra is jól illeszkedik a környező házak karakteréhez, itt nem sok változás történt, viszont a belső tereket radikálisan és átfogóan újragondolták.


Az eredeti struktúra terei fehér színezetet kaptak. Ezt a letisztultságot azonban a folyosó egzotikus, virágmintás szőnyege bolondossá és vidámmá teszi. E folyosón végighaladva egy különálló piros „dobozba” érkezünk. Ez tulajdonképpen maga a konyha, a ház szíve, ami összekötő hídként funkcionál a fő terek számára. A design harmadik része pedig egy igazán váratlan megoldással rukkol elő: egy felhő alakú térbe vezet minket. A gyermek képzeletében élő felhőformát követve ez a tér egy igazán játékos hely lesz, ahol a család és a barátok együtt ehetnek és szórakozhatnak e lekerekített forma által körülölelve.


Az új élettér délre néz, ugyanakkor beengedi magába az északi nap lágy sugarait és lehetővé teszi a hatékony keresztszellőztetést is. A felhőforma tehát nagyszerűen alkalmazkodik a különböző feltételekhez és a környezethez, anélkül, hogy azok ténylegesen determinálnák. A belső tér igazán drámai hatást kelt: a falakat és a padlókat egy faburkolat által egységessé tették, ami csak erősíti a tér zártságát.


Maga a kivitelezés is figyelemre méltó: ezen az épületen valóban megvalósul a régi és az új építészet találkozása. A geometria rendkívül játékos, de a házhoz épített tér tulajdonképpen nem más, mint egy kortárs dongaboltozat. Ez a felhő tehát a mi nagy reménységünk, mely képes különböző korokat közös nevezőre hozni.