Trendmagazin

Festy álma valóra vált

Magyar divatblogger a New York Fashion Weeken

2012.11.18 | Bánhidi Dóra

Festy-t már nem kell bemutatnunk nektek, hiszen a Trendmagazin elsőként számolt be a magyar divatblogger sikeréről és utazásairól. Ha erről valaki lemaradt volna, most itt elolvashatja. Érdemes követni a divatmániás lány internetes naplóját, mert Festy most ismét példát mutatott szorgalmas munkájával és kitartásával: elsőként kapott meghívást magyar bloggerként a New York Fashion Weekre. A világ legnagyobb és legszínvonalasabb divateseménye egy éve szerepelt Festy motivációs falán, ahová azokat a képeket tűzi ki, amikről álmodozik. Én már láttam azt a falat, és higgyétek el, jó pár dolog lekerült már róla, hiszen sikerült bevonzania őket. Nap mint nap érzem rajta, hogy mennyire tudatosan és kitartóan építgeti a blogos karrierjét, aminek most az egyik legmeghatározóbb momentumáról, a Fashion Weekről beszélgettem vele.


Repjegyeket venni New Yorkba nem nehéz feladat, de bejutni erre az eseményre nem lehetett könnyű... Neked hogy sikerült?

A Fashion Weekre nem lehet szimplán az interneten, vagy ott a helyszínen jegyet venni, csakis személyre szóló meghívóval lehet részt venni rajta. Én nyolc amerikai designertől kaptam meghívót, akik egyelőre nem a nagy nevek, mint Ralph Lauren vagy Vera Wang, de jövőre már őket tűztem ki célul.

Szeptember hetedikén mentetek az első bemutatóra, tehát az volt az a nap, amikor a régen dédelgetett álmod valóra vált! Milyen érzés volt?

Akkora szerencsém volt, hogy pont arra a napra kaptam egy backstage meghívót is az egyik tervezőtől. El sem tudom mondani mekkora élmény volt, hogy betekinthettem a kulisszák mögé, amit eddig csak a filmekben láttam. Öröm volt látni, hogy milyen profizmus zajlik a színfalak mögött. Tökéletesek a modellek, a legutolsó részletig figyelnek rájuk, mind nagyon fiatalok, gyönyörűek és rendkívül magasak.


Erről az eseményről köztudott, hogy tele van sztárokkal, te kikkel találkoztál?

Sok olyan emberrel találkoztam, akik a divatszakmában ismertek, de hollywoodi sztárokkal is sikerült lefotóznom. Ha egyszer csak azt vettem észre, hogy hirtelen sokan elkezdenek fotózni valakit, tudtam, hogy oda kell nekem is mennem. Álom volt az álomban, hogy a kedvenc divatbloggeremmel, a The Blonde Salad írójával, Chiara-val is beszélgethettem, nagyon közvetlen volt, még névjegykártyát is cseréltünk. Ott volt Anna Dello Russo is, aki most a H&M-nek készített kapszulakollekciót, Beyonce testvére, Solange, Adam Lambert, Kelly Osbourne, és a Gossip Girlből Chuck Bass, akiről sajnos lecsúsztam!

Mennyire tetszettek azok a ruhák, amiket a Fashion Weeken mutattak be?

Rengeteg stílust vonultattak fel a tervezők. Voltak nagyon nőies, dinamikus szabású, könnyed anyagból készült ruhák, míg egy másik bemutatón pedig teljesen elvont sminkeléssel és frizurával, sokkal eklektikusabb kollekciók.


Azt azért tudjuk, hogy ezek a kollekciók nem az utcai divatot tükrözik, viszont te a blogodon arról írsz! Mint sokat tapasztalt szakértő, mi volt a benyomásod a New York-i street styleról?

Csak úgy kapkodtam a fejemet! Ott kint az emberek nagyon bevállalósak, merészek és szabadszelleműek. Nem félnek attól, hogy ki mit fog gondolni róluk! Igazából bármit felvehetsz, nincsenek gátlások. Ott a rendezvény környékén pláne tele volt ilyen emberekkel, mindenkinél volt fényképezőgép, mert általában ők valamilyen divatmagazinnál dolgoznak, és egymás outfitjeit fotóztuk. A képekből az olvasók is láthatják, hogy menyire más kint az utcai divat, mint itthon.

A Fashion Week egy hét volt, te viszont több időt is kint töltöttél! Mi tetszett még neked a világ legnyüzsgőbb városából?

Az egész város lenyűgözött! Mindegyik része máshogy néz ki... A Central Parkban van zöldterület, a szélén viszont felhőkarcolók, az ötödik sugárút tele van luxusboltokkal, kicsit délebben vannak a művész negyedek design boltokkal. A Brooklyn hídról rá lehet látni egész Manhattan-re, fantasztikus volt. Az utolsó napon kimetróztam Coney Island-re az óceánpartra, ahol Ryan Goslinggal forgatták a Szerelmünk lapjai című film egyes jeleneteit. Ez tipikus amerikai óceánpart volt óriás mólóval és vidámparkkal, gyönyörű hely. Amikor ment le a nap, az emberek hirtelen egy kis utcai buliba kezdtek. Elővettek erősítőt meg hangfalakat és trance zenét játszottak. Pillanatok alatt tömeg lett a parton, és a tíz évestől a hatvanig mindenki táncolt. Hihetetlen volt! Összességében egyébként nagyon kedvesek, nyitottak és segítőkészek az emberek!


Hatalmas energiákkal tértél haza, ez minek köszönhető?

New York egyszerűen egy energiabomba, érzed az energiáját, a lüktetését. Ott mernek álmodni az emberek, mert tudják, hogy valóra fog válni, ha nagyon szeretnék. Érzik az emberek, hogy vannak lehetőségeik, és élnek is velük! Nagyon feltöltődtem, és rengeteg inspirációt kaptam, amikből én is építkezni fogok itthon.

Hazatérve mire buzdítanád azokat a magyarokat, akik a divat szerelmesei?

New York után azt mondom, hogy bátran vegyenek fel bármit, ami megtetszik nekik! Ha minél többen kilógunk a sorból, akkor már mi lennénk többségben és nem mi lennénk a kirívó példák.

Festy több ezer képet készített a New York-i street fashionről, amiket folyamatosan postol a blogján, kövessétek, le ne maradjatok a legjobb trendekről!