Trendmagazin

A géles hűtőé a jövő?

Bio Robot Hűtőszekrény

2011.08.19 | Major Imola

Minden évben megrendezésre kerül a Design Lab innovációs verseny, melyet az Electrolux rendez. Ezen a rendezvényen számos olyan fejlesztéssel lehet találkozni, mely a jövőbe akár otthonunkban is megjelenhet. A legutóbbi elképesztő ötlet a Bio Robot Hűtőszekrény volt, melyet egy orosz hallgató ötlött ki.


Jurij Dmitrijev futurisztikus darabja csak funkcióját tekintve hűtő, standard formavilága teljes egészében átalakult. Az eddig megszokotthoz képest, ennek a példánynak se polca, se rekesze, se ajtaja. Egy vékony keretbe zárt lime zöld színű gél tartja frissen és hidegen az ételeket. Ez egy intelligens anyag, biopolimergélnek nevezik, szagtalan és nem is ragad. Változtatja alakját és térfogatát, attól függetlenül, hogy mennyi minden kerül belé. Használata egyszerű, csak megfogjuk a hűteni kívánt élelmiszert és belenyomjuk a zselébe. Az pedig nem csak kiszűri a káros sugarakat, de mini nanorobotok segítségével beállítja ételenként az ideális hőmérsékletet. Így nincs szükség szeparációra, külön rekeszre vagy polcra.

Felületi feszültség segíti a gélt abban, hogy lassacskán ne süllyedjenek le az ételek az aljára. Így akár állítva akár vízszintesen is felszerelhetjük majd a Bio Robot-ot. Ennek a megjelenése valószínűleg teljesen átértelmezi majd a konyha berendezését. A legtöbb háziasszony biztosan örülni fog, hogy eltűnik az a nagy box a kedvenc életteréből és helyette egy vékony,zúgás mentes trendi darabot helyezhet el oda ahová csak akar.


Bár a koncepció még nem teljesen tökéletes, de az ötlet fantasztikus, az Electrolux felfigyelt Jurij kutatásaira és további fejlesztéseket végeznek rajta. S, hogy mikorra terveznek egy valós termékbemutatót? Az okosok szerint 2050 körül már hasonló innovációk jelennek meg a piacon. Kíváncsian várjuk!