Trendmagazin

Gina Rinehart a legvagyonosabb nő

Pörög a bányászat Ausztráliában

2012.05.31 | Kocsis Katica

Gina Rinehart, egy ausztrál bányász jelenleg a világon a leggazdagabb nő – állítja a BRW magazin. Gina vagyona közel 30 milliárd dollárra rúg és naponta körülbelül 50 milliót keres. A bányászat hihetetlen fejlődésének köszönhetően egy év alatt sikerült megdupláznia vagyonát.


Gina úgy került a 2012-ben összeállított lista élére, hogy külföldi befektetőket szerezett új bányászati projektjéhez és így sikeresen helyreállította a vasérc árát is. A vasérc külföldi beruházóinak köszönhetően megnövekedett a termelés és a felhasználás, így Gina ma már többet keres, mint Christy Walton vagy Oprah Winfrey.

Ms. Rinehart egyébként akkor került fel először Ausztrália BRW 200-as listájára (ami a legvagyonosabb embereket gyűjti össze), mikor 1992-ben édesapja, Lang Hancock halála után megörökölte a céget. Akkor 75 millió dolláros vagyonnal büszkélkedhetett. Azóta persze megsokszorozta ezt az összeget: ma már a Rio Tinto, a világ vezető bányász cége által működtetett Hope Downs bányáinak felét ő birtokolja. Jelenleg pedig éppen Ausztrália egyik legnagyobb vasércbányáját tárja fel.

Gina Rinehart 30 milliárd dolláros vagyonával a BRW listájának tetejéről olyan neveket taszított le, mint Christy Walton, aki a Forbes szerint 7 évig volt a „csúcstartó”. Ms. Walton, John Walton özvegye a Forbes márciusi listája szerint 25 milliárd dollárt birtokol, többségét a Wal-Mart óriás vállalatba fektetve. Ez azonban már nem elég az első helyre.


Gina egyre növekvő vagyona kiváló bizonyíték arra, hogy Ausztrália gazdasági jólétében milyen fontos szerepet játszik a bányászat. Az ő káprázatos teljesítménye nélkül Ausztrália leggazdagabb polgárainak összes nettó vagyona 3,1%-kal esett volna az elmúlt 12 hónapban, állítja a BRW lista.

Gine Rihehart és cége egyébként még a Fairfax Media 12,6%-át is birtokolja, így nem véletlen, hogy Andrew Heathcote, a BRW Rich List szerkesztője azt állítja, hogy megeshet az is, hogy Rinehart nemcsak a világ leggazdagabb hölgye lesz, hanem a világ leggazdagabb embere is.