Trendmagazin

Gyárból lett luxus penthouse

590 négyzetméteres otthon

2011.08.25 | Major Imola - Spanyolország

A 80-as években New York ipari területeinek nagy része lakóövezetté módosult. Így alakult ki a Manhattan és Brooklyn hidak közötti Dumbo városrész is. Itt található Brooklyn történelmének legdrágább ingatlanja, mely jelenleg 25 millió dollárral színesíti az ingatlanpiac palettáját.


A háromszintes, mintegy 590 négyzetméteres gigalakást a városrész tervezője, David Walentas álmodta újjá. A régen kartondoboz gyárként üzemelő épület, első átalakítás után irodaházként, majd 1998-tól társasházként üzemelt, és kapta meg most is ismert nevét a Clock Tower-t. A szóban forgó ingatlan, melynek ára szinte egy kisebb vagyon, a torony épület legtetején található.


Gyönyörű panorámája van a városra, a New York kikötőre és a Brooklyn hídra. Mind a négy égtájat uralma alatt tartja, a nappaliból nézhetjük a napfelkeltét és a naplementét. Gondoljunk csak bele, milyen kellemes lehet a zsúfolt és zajos városból hazatérni a csendes tornyocskánkba. Ráadásul tovább növeli értékét az a különlegesség, hogy négy falunkon, négy különböző időzóna órái működnek. Míg belülről csak egy hatalmas kerek nyílászáróként használjuk, addig a külső homlokzaton továbbra is betölti óratorony funkcióját a 4,2 méter átmérőjű óra.


A lakás belseje a letisztult modern dizájn szellemében kelt új életre. A terek összefüggő egészet képeznek, egy-egy szint teljesen körbejárható. A nagy belmagasságnak és a méretes tereknek köszönhetően, tágas és szellős. Meghatározó eleme, a három szintet összekötő nyitott lépcsőház. Az üvegfalú lift és a körülötte tekeredő lépcsősor egyedivé varázsolja az ingatlant. Ezen kívül térelhatárolóként is funkcionál.


Az első szintnek is nevezhető élettér összesen 280 négyzetméter, amely magába foglalja a nappalit, az étkezőt és a konyhát. Belmagassága több mint 5 méter. Hatalmas méretei könnyedén lehetővé teszik, hogy magán partikat, céges rendezvényeket tartsunk anélkül, hogy az, az intim szféránkat nagymértékben zavarná.


A második szint ugyanis csak és kizárólag hálószint. Itt 213 négyzetméteren, összesen három szoba ( vagy inkább lakosztály?!) található. Ez a szint már tetőtéri, így minden szoba rendelkezik ferde fallal. Hátránya, hogy a tér nem teljes és kevesebb a felhasználható felület. De ha valakinek nem fő élettere a hálója és nem ott tölti ideje nagy részét, akkor ez abszolút nem zavaró. A tetőtérben több beépített ablak is található, ez a fény forrása. A fehérre festett falak pedig még jobban erősítik a világos szoba érzetét.


A tetőtér feletti 92 négyzetméteres szint egy csodálatos nyitott, világos, egybefüggő tér, amely akár egy külön lakásként is funkcionálhat. Nagy terasszal, hatalmas üveg fallal. A ma már jól ismert és trendi loft lakásokra hasonlít, s aki szereti ezt a feelinget, annak bizonyára ez a szint fogja leginkább elnyerni a tetszését és minden idejét itt tölti majd.