Trendmagazin

Gyorsan! Valami hideget és finomat…

Tippek nyári italok elkészítéséhez

2010.07.28 | Sulyok Janka

Egy pohár jegeskávét? Vagy inkább gyümölcsturmixot? A hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszik, jól esne valami finom, jéghideg különlegesség, de kinek van kedve ilyenkor kellemes kávézó, esetleg más megoldás után kutatni? Segítünk: íme néhány öltet, amiket felhasználva otthon is pár perc alatt elkészülhet egy-egy szemet gyönyörködtető, testet-lelket üdítő ital. Kápráztassuk el barátainkat!


Gyümölcsturmixok

A nyár a gyümölcskedvelőknek számtalan felfedezni valót kínál. Az eper, a málna, a meggy, a barack, a dinnye egymás után jelennek meg a piacok standjain. A friss gyümölcs élvezete megunhatatlan; azonban ha mégis kipróbálnánk valami újat, bátran kísérletezhetünk! A turmixgépbe az ízlés szerint összeválogatott gyümölcs után kerülhet joghurt vagy tej, édesítésként használhatunk cukrot, mézet, vaníliás cukorral vagy akár folyékony édesítőszert is. Aki még jegesebbre szomjazik, tegyen a mixhez néhány jégkockát is. Érdemes kihasználni a friss gyümölcsök szezonját, hiszen télen nemigen jut ennyi vitaminhoz szervezetünk. Ráadásul a gyümölcsturmix laktató is, az egészséges táplálkozás részeként fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Egy színes itallal bármikor könnyű örömet szerezni!


Jegeskávé

Tévedés, hogy a gyönyörű kávézóban kínált italok elkészítése komoly szakértelmet vagy technikai felszerelést igényelne. Még csak kávéfőzőre sincs szükségünk ahhoz, hogy házilag is elkészítsük kedvenc italunkat. Ami szükséges: neszkávé, néhány jégkocka, tej és vaníliafagylalt. És persze most is elengedhetetlen egy turmixgép. A többi már csak hab a kávén; legyen szó tejszínhabról, csokiforgásról, vagy karamell-, vanília-, csokiszirupról, a díszítésnek kreativitásunk szabhat határt. A nyári italokhoz egyébként ajánlott beszerezni felülről lefelé szűkülő, tölcsér formájú poharakat, amikkel még esztétikusabban tálalhatjuk az alkotást. A különböző kávék esetében például az ilyen formájú poharak nagy segítséget jelentenek a csíkos-kávék készítésénél is. A kávébarna fehérrel keveredő árnyalatai már ránézésre is felpörgethetik a nap további részét.


Jeges tea

Jó ötlet minden este főzni egy adag teát, ami reggelre kihűl, majd mehet is a hűtőszekrénybe. Még a hűtés előtt kerülhet bele egy kis édesítés és jó sok citrom – és a nap bármelyik szakaszában kéznél van egy pohár C-vitaminban gazdag frissítő. Tálaláskor pedig tehetünk bele citrom vagy narancskarikát és néhány jégkockát is.


Jeges limonádék

Sokak számára a limonádé fogalma egyenlő a citromos-cukros vízzel. Pedig ennél jóval több lehetőséget rejt! A limonádé tulajdonképpen édesített-ízesített víz. Az amerikaiak például nyár elején jó adag cukorszirupot főznek, amit hűtőben tárolnak, és ezt öntik fel vízzel, citrommal. Szirupként viszont nyugodtan használhatóak a készen kapható szörpök is: a bodza, a meggy, a málna... Jéggel és néhány gyümölccsel egy pohár víz is könnyen feldobható, de jégkására öntve is kiváló hűsítő! A tetejére tehetünk néhány menta- vagy citromfű levelet, színes szívószállal díszítve kész is a mutatós és finom nyári koktél.

[kiemelt]
[cim]Nyári italok elkészítése[/cim]
[tartalom]

Íme néhány ital-ötlet, érdemes rászánni néhány percet az elkészítésükre. Akár barátoknak, családnak, vendégeknek kínáljuk; biztosan sikerül vele örömet szerezni, és valószínűleg az elismerés sem marad majd el.

Zöldalma koktél
Vendégek érkezésekor üdvözlőitalként ajánljuk a zöldalma koktélt! Zöldalmaszörpből, ásványvízből, pici citromléből és egy karika narancsból készítsünk ízletes, jeges koktélt!

Fitt turmix
1 citrom
1 banán
½ ananász
1 alma
2 kk méz
2 dl sovány tej
1 dl víz

Ügyeljünk rá, hogy a tej és az ásványvíz hideg legyen, a gyümölcsök pedig frissek és alaposan megtisztítottak. A gyümölcsöket daraboljuk fel kisebb kockákra, tegyük egy turmixgépbe. Facsarjuk rá a citrom levét, öntsük rá a tejet és az ásványvizet, csorgassuk rá a mézet, majd alaposan turmixoljuk össze. Hidegen fogyasszuk! Ízlés szerint kiegészíthető bogyós gyümölcsökkel is.

Reggelire egy valódi vitaminbomba, de akik rendszeresen sportolnak, fogyaszthatják vacsora helyett is. A turmix fő összetevője az egyik legkiválóbb zsírégetőként elhíresült ananász, a másik pedig a kalciumban gazdag banán. Ízletes, vitamindús, magas a rosttartalma és nagyon laktató.

Avokádó-smoothie
3 pohárhoz (egyenként 2 dl) 2 érett avokádót kimagozunk, húsát kivájjuk és feldaraboljuk. 1 teáskanál reszelt zöldcitromhéjjal, 3 evőkanál zöldcitromlével, 2 rózsaszín grapefruit levével, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 evőkanál barnacukorral és 6 jégkockával krémesre turmixoljuk. Esetleg ásványvízzel hígítjuk.

Bogyós smoothie
3 pohárhoz (egyenként 2,5 dl) 30 dkg friss gyümölcsöt megmosunk és megtisztítunk. 20 dkg íróval, 7 evőkanál juharsziruppal és 6 jégkockával (fagyasztott bogyóknál jégkocka nélkül) krémesre turmixoljuk. Poharakba töltjük, és ízlés szerint bogyókkal díszítjük.

Mentás jégkása
Szórjunk meg porcukorral 10 dkg piros vegyes bogyós gyümölcsöt, és tegyük hűtőbe. Töltsünk meg 4 poharat jégkásával, önsünk mindegyikbe mentaszirupot és díszítsük gyümölcsökkel.

Citrusos gyümölcslé
A nyári melegben nincs is finomabb frissítő, mint egy pohár hideg, gyümölcsös ital. Facsarja ki 2-3 grapefruit és narancs levét, egy kancsóban helyezze a hűtőbe, és egész nap kéznél lesz a vitamindús frissítő.

Mojito
A mojito a legkellemesebb koktélok egyike, hiszen édesen savanykás, kellemesen jeges, a menta pedig testre és lélekre egyaránt serkentően hat.

Amarena shake
50 dkg joghurtos meggyfagylalt
2,5 dl hideg tej
2 kis pohár natúr joghurt
1 tejszínhab spray
5 dkg meggy

Turmixba tesszük a fagylaltot, hozzáöntjük a tejet, a joghurtot és összemixeljük. Akkor jó, ha szép habos. Hosszú poharakba töltjük, tetejére tejszínhabrózsát nyomunk a sprayből, és meggyel díszítjük.

Barackdrink
4 őszibarack
4 dl narancslé
1 dl tejszínhab
2 tk őrölt gyömbér
3 ek barnacukor

A barackot meghámozzuk, a húsát levágjuk a magjáról, összevagdaljuk. Turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a narancslevet, a tejszínt, a gyömbért, a cukrot és összemixeljük. Poharakba jeget szórunk, és ráöntjük az italt.

Málnás tejital
30 dkg málna
50 dkg vaníliafagylalt
2,5 dl tej
1 tk reszelt citromhéj
mentalevelek a díszítéshez

A málnát megtisztítjuk, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a maradékot összeturmixoljuk, és átpaszírozzuk. A fagylaltot a tejjel, a málnapéppel és a citromhéjjal turmixba tesszük, és felhabosítjuk. Poharakba töltjük, és málnával, mentalevelekkel díszítjük.

Gyümölcsmix
4 dl tej
4 szem őszibarack
4 dl narancslé

A barackot meghámozzuk, kimagozzuk, a húsát összevagdaljuk, és turmixba tesszük. Hozzáönjük a narancslevet, a tejet, és felhabosítjuk. Poharakba töltjük, hidegen kínáljuk.

Joghurtos meggy
25 dkg meggy
5 dl natúr joghurt
2 ek citromlé
2-4 csepp édesítőszer

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, összeturmixoljuk a johurttal, a citromlével. Édesítőszerrel (vagy mézzel) édesítjük, és jéggel teli poharakba szűrjük.

Epres limo
40 dkg eper
2 ek cukor
jégkocka
4 dl citromos limonádé
4 gombóc eperfagyi

Az epret megtisztítjuk, turmixba tesszük a cukorral, néhány jégkockát szórunk mellé, és péppé zúzzuk. Négy pohárba töltjük, feltöltjük a limonádéval és 1-1 gombóc fagyit teszünk a tetejére. [/tartalom]
[/kiemelt]