Trendmagazin

Ha cicával költözünk...

Kedvencünk nehézségei az új otthonunkban

2010.07.11 | Munkatársunktól

A cicák nagyon érzékeny lények, ragaszkodnak a megszokott, kialakult életükhöz, dolgaikhoz. Különösen megviseli őket az életterüket ért bármilyen változás.

Új helyen sok idő telik el míg ilyen nyugodtan alszanak

Ilyen például egy baba születése, egy családtag elvesztése, költözés, vagy más állat érkezése. A felsoroltak közül a leginkább rosszul hat rájuk a költözés. Azt mondják, a cica a környezetéhez ragaszkodik inkább, mint a gazdájához. Ez nem teljesen így van, nagyon fontos számukra a környezet, és a változást annál könnyebben dolgozzák fel, minél jobb a kapcsolatuk a gazdájukkal.

Ha nem vigyázunk, cicánk a költözés után depresszióba eshet

Amikor a cicával költözünk, nagyon körültekintők legyünk a szervezésben. Jól zárható kosárban szállítsuk, mert fontos a biztonsága. A cicák sok esetben megérzik, ha változás előtt állnak és lehet hogy szökéssel is próbálkozhatnak. Ha ez szabadban történik, akkor lehet hogy sohasem bukkanunk a nyomára, ezért fontos az elővigyázatosság. Csak akkor célszerű odavinnünk a cicust az új lakásba, ha már minden munkálattal elkészültünk, ugyanis alapvetően nagyon riadt lesz az új környezet miatt, nem kell ezt még tetézni a felújítással járó zajokkal.

Előfordul, hogy az új lakásban napokig nem esznek

Fontos, hogy a lakást úgy alakítsuk ki, hogy a cica számára is kellemes, biztonságos legyen. Ne hagyjunk szabadon olyan helyeket, ahova beszorulhat. Amennyiben társasházban lakunk, vigyázzunk a nyitott ablakokkal is. Nagyon ajánlott, hogy szúnyoghálót szereltessünk fel minden olyan ablakra, melyet rendszeresen használunk, így az állat is zavartalanul levegőzhet, nézelődhet, és nem kell attól félnünk hogy kiesik az ablakon.

Ilyen nehéz időkben segíthet nekik az odafigyelés, gondoskodás

Az alom, az etetőtálka és a víz helyét lehetőség szerint úgy alakítsuk ki, hogy valamilyen formában hasonlítson a régi otthonunkra (semmiképpen ne ezekben az időkben szerezzünk be új tálakat, takarókat, játékokat a cicának, ezek maradjanak a megszokottak). Sok esetben előfordulhat, hogy a cica az első napokban nem hajlandó enni, inni, hiszen szokatlan neki az új otthon. Ilyen esetben mindenképpen vásároljunk állatpatikában olyan vitamin-készítményt( például a Calo-Pet), ami fedezi a napi vitamin és ásványi anyag szükségletét. Ne feledkezzünk meg a vízszükségletről sem, amennyiben nem iszik a cica, akkor nekünk kell speciális fecskendővel itatnunk naponta több alkalommal. Könnyen előfordulhat, hogy több hétbe is beletelik, míg kedvencünk megszokja az új környezetet. Amennyiben a megemlített dolgokra odafigyelünk, reménységgel bízhatunk abban, hogy a költözést zökkenőmentesen átvészeli kedvencünk.