Trendmagazin

Ha Nicolas találkozik Kristennel

A 22 éves színésznő és a Balenciaga különös kapcsolata

2012.10.18 | Alice Olins/Marie Claire US/Trendmagazin

A nő Hollywood nagy lázadója, a férfi pedig a Balenciaga divatmágusa. A régi barátok, Kristen Stewart és Nicolas Ghesquiere épp az első közös munkájukon dolgoznak együtt.


Nicolas Ghesquiere: Te és Bella (Stewart karaktere az Alkonyat sorozatban) ugyanúgy öltöztök?

Kristen Stewart: Mindig azt akartam, hogy Bella legyen praktikus és laza, de mégis menőbb, mint bárki más. Mindketten sokat hordunk alkalmi ruhákat. De az ő valódi stílusa távol áll az enyémtől. Miután eljátszottam egy sztriptíz táncost (Mallory szerint a világ), kifejezetten kevés ruhát hordtam. Visszanézve rájöttem, hogy ez nem én vagyok, de vicces volt.

N.G.: Mennyire szereted a Balenciaga márkát?

K.S.: Először darabokban láttam a ruhákat, és azt mondtam, WOW, de igazából nem voltam felkészülve a műveidre. Leginkább azt a szerelést szerettem, amiben az Alkonyat német premierjén voltam: egy átlátszó panelekből álló szoknya egy helyes sort fölött. Hihetetlenül dögös voltam. Szépen fogalmazva, rohadtul látni lehetett mindent.

N.G.: Ki alakítja a stílusod?

K.S.: Patti és Brigitte Bardot keveréke.

N.G.: Kiket csodálsz?

K.S.: Akkor most személyes leszek. Nem talpnyalásból, de te, Walter Salles és Sean Penn – ő emlékezetes dolgokat csinált képernyőn és képernyőn kívül is.


N.G.: Mi tesz boldoggá?

K.S.: Szerencsétlen cafka vagyok. Nem tudom eldönteni, hogy akkor vagyok-e a legboldogabb, ha nyugodt vagyok és elégedett, vagy akkor, amikor a végletekig hajszolom magam. A boldogságnak olyan különböző formái vannak. És mind a kettőt értékelem.

N.G.: Ha nem színésznő lennél, mi lennél?

K.S.: Valószínűleg visszamennék az iskolába, sokat olvasnék, és kitalálnám, mit kellene csinálnom.

A másik férfi Kristen életében


Kristen Stewart nem egy olyan lány, aki parfümöt szór a levegőbe és körbeforog a felhőjében. A világ leghíresebb vámpírjának túl sokat kell harapnia azért, hogy minél közelebb kerüljön a várt illathoz. „A kellemes illat állatias”, mondja kihívóan dörzsölve a mellkasát. „Szexuális, a bőrödből jön”.


A valóságban Stewartot egy világ választja el attól az esetlen tinédzsertől, akit a rajongói megismerhettek és megszerethettek. De ezt mi már mindannyian tudjuk, mert két héttel az interjú után felröppent a hír, hogy Kristen megcsalta R-Patz-ot a Hófehér és a vadász rendezőjével, Rupert Sanders-szel. Megismervén őt, az affér egy kicsit sem volt meglepő, úgy tűnt, hogy Stewartnak van egy jól fejlett lázadó énje. Amikor elé tettem a diktafonom, abban benne volt minden várakozásom és a tiszteletem a celeb iránt, így eléggé meglepett, hogy Stewart ilyen szexuálisan fejezte ki magát.

Ha ez nem lett volna elég, egyfolytában durván beszélt. Magamban boldogan dörzsöltem össze a tenyeremet, szitkozódik, de póker arcot vágtam. A tikkasztó párizsi hőségben, egy plüss kanapén ülve, a város legplüssebb szállodájának legplüssebb lakosztályában, nem én leszek az egyetlen, aki elveszti a higgadtságát.

Stewart és az ő odamondogatós személyisége mellett, volt még valaki a szobában, aki teljessé tette a mi kis mesés hármasunkat: Nicolas Ghesquiere. Ismertebb nevén Mr. Balenciaga, aki az én divat hősöm, ha valaki miatt, akkor ő miatta, meg kellett őriznem a higgadtságomat. Hogy tisztázzuk, általában nem akadok fenn ennyire a higgadtság fogalmán, de ez visszatérő témává vált a kis beszélgetésünk folyamán a Balenciaga új illatáról, a Florabotanciáról, amelyhez Stewart az arcát adta.


Csak megjegyezném, abban mindannyian egyetértünk, hogy a menőség kulcsa a merészség. Arról szól, hogy valaminek a szélén egyensúlyozunk, nem a könnyű utat választva, mondja Stewart, aki nemzetközi hírnévre tett szert tinédzserként. Menőnek lenni azt jelenti, hogy nem nyomod el önmagad, teszi még hozzá, hogy szemernyi félelmünk se maradjon attól, hogy a lehengerlő önbizalma nem tárgya ennek a cikknek.

Ami Ghesquiere-t illeti, ő annyira menő, hogy képes egyszerre bókolni és definiálni valamit. „A menőség merészséget és nagyon divatosságot jelent, és ez nagyon Kristenes. Ebből gyorsan rájövök két dologra: 1. Én nem vagyok valami menő, 2. A rettenetes hőség ellenére a hőmérséklet a szobában (engem kivéve) 0 fok alatt van.

És nem csak azért, mert Stewart és Ghesquierre megfoghatatlanul (bocsánat, hogy ismétlem magamat) hűvösek, de ugyanolyan metsző szemük is van (a nőé smaragd, a férfié tengerkék), és még barátok is. Bár egy hétköznapi életbeli barátság ritkaság celeb körökben, a beszélgetés könnyedén folyik. Befejezik egymás mondatait, értik egymás vicceit, és úgy kuncognak, mint két gondtalan szerelmes.

A pár egy Bruce Weber fotózáson találkozott 2004-ben. „Olyan volt, mint egy utazás”, mondja Ghesquiere az első beszélgetésükről. Azóta a pillanat óta, nem tudtam őt elfelejteni. Különleges élmény volt kapcsolatba kerülni Kristennel. El se lehet képzelni, hogy bárki képes elfelejteni őt, erős hajlama van uralni a szobát.

„Találkozol valakivel, és úgy érzed, ismered. Kib...tul ismered”, mondja Stewart. Figyelni kettőjük interakcióját olyan, mintha egy erősen sikkes Tom és Jerry verziót néznénk. Ahogy le tudtam szűrni, ez a Jerry-s harc, a lázadás, amiről korábban beszéltem, teszi Stewartot tökéletes Balenciaga múzsává.


Az a tény, hogy fogalma sincs a ház hagyományairól (Cristóbal Balenciaga volt a spanyolok válasza Christian Diorra) eléggé váratlan volt, de figyelembe véve a mai divat világ, milyen futurisztikus hely, egyáltalán nem meglepő. Amikor Nicolas Ghesquiere csatlakozott hozzájuk, a ház a sötét süllyesztőben volt. „Senkinek sem volt semmi elvárása”, mondja. Így a világ figyelő szeme nélkül tökéletesíthette műveit és látomásait.

„Senki nem törődött a Balenciagával, amikor én elkezdtem, és ez nagy szabadságot adott nekem. Követtem el hibákat, de nem volt ezzel semmi baj.” Az őszintesége bámulatos. „Hálás vagyok ezért az őrült örökségért, de közben szeretek előre nézni.”

Ennek a kettősségnek az eredményei azok teljesen hajmeresztő ruhák, amiket minden szezonban felvonultat. Mint az alapító, Ghesquiere is felülmúlja a várakozásokat. Cristóbal sokkolta a divat világot az új vonalvezetésével: vállban széles és lekerekített, félredobta a divatos derekat, bő tunika stílusú ruhákat és kimonók inspirálta kabátokat.

Ghesquiere-nek is megvannak a maga forradalmi jegyei. Neki kell köszönetet mondanunk azért a bit- sporty, bit-arty kinézetért, ahogy próbálunk tökéletesnek kinézni sok szezon óta. A mérnöki neoprén is ő, az ostoba, de csodálatos mega-sarkak szintén, a görbe vonalú kabátok a nyári kánikulában. Sokszínű víziója van, de az ő jegyei, a merészsége, a képessége, hogy gondosan megőrizze a ház hagyományait, ezek teszik a Balenciagát, igen, menővé.

„Csipkerózsika álomban volt”, mondja a francia. „Erővel és határozottsággal tettük vissza a térképre. Nem változtattam a szándékaimon, mióta belevágtam. „ Ghesquiere ugyan úgy közelíti meg a parfümkészítés folyamatát is, mint ahogy a fő kollekcióval is teszi. A régi találkozása az újjal, „egy hibrid”, mondja. „Megpróbáltam nem próbálkozni túl keményen. Az illat egy érzés”, teszi hozzá meggyőződéssel. „Ez egy illat, körbevesz. Megjegyzel valakit, akin érezted. Azt akartam, hogy érzelmi szinten maradjon. Ha megpróbálod túlzottan kontrollálni, egy dolog felülkerekedik mindenen.”


Ez az, amiben ő és Stewart teljesen különböznek. Háttérben marad. Hagyja, hogy a csend, a ruhák, az illatok magukért beszéljenek. A színésznő teljesen tisztában van vele, hogy ő van a rivaldafényben. És a rivaldafényben Stewart hetyke és provokatív lehet. Ha én volnék a Balenciaga új arca, és választhatnék, hogy mit veszek fel az új kollekcióból, nem vennék fel egy neoprén mellényt és egy koszosnak kinéző farmert az interjúra.

De én ilyen vagyok. A rajongói imádják, és a Balenciaga vezetői bizonyára nem bolondok. El akarják adni a minimalista Modrian stílusú üvegbe zárt új rózsaillatukat, és úgy hiszem, hogy a célközönségük azok az okos lányok, akik ismerik a márkájukat, de nem elég gazdagok ahhoz, hogy megvegyék a ház egyik hatalmas táskáját.

Pont ezért, Stewart az ő sikerük kulcsa, és Kristen boldog, hogy az lehet. Mert a Balenciaga menő. Nagyon menő. És csak ez számít.