Trendmagazin

Háború dúl a farmernadrágok piacán

EU kontra USA

2013.05.17 | Munkatársunktól

Május 1-én az EU bejelentette, hogy a Dél-Kaliforniában gyártott csúcsminőségű női farmernadrágok adóját 12%-ról 38%-ra emeli. Történt ez annak ellenére, hogy most tervez egy komolyabb megállapodást az EU és az USA azért, hogy növeljék a transzatlanti kereskedelmet. Az EU az Egyesült államok legnagyobb importőre, több mint 459 milliárd dollár értékben vásárolnak Amerikától az európai országok és ezzel 2.4 millió amerikainak adnak munkát. Nemzetközi kereskedelmi jogokban jártas amerikai ügyvédek szerint az USA-nak joga van megtorolni a tisztességtelen kereskedelemnek minősülő többlet adó kirovását egy 2000-es WTO szabályozás szerint.


Az amerikai farmergyártók most azon dolgoznak, hogyan tudják megvédeni az európai export piacukat és ebbe bevontak amerikai és európai hivatalokat is. Szakértőik szerint közösen kell kidolgozni rövid távú taktikai és hosszú távú stratégiai lehetőségeket. A helyzetet nehezíti, hogy az amerikai prémium farmernadrágok piacát recesszió sújtja, bár az idei év eleji adatok már reménykedésre adhatnak okot, mert 19, 5%-os növekedést értek el ezen termékek európai exportjában.

A Kaliforniai Kereskedelmi Szövetség képviselői kérték a törvényhozókat, hogy gyakoroljanak nyomást az EU-ra, hogy vonják vissza az adónövelést, mert Los Angeles megyében már így is 10,2%-os a munkanélküliség és nem engedhetik, hogy még több munkahely szűnjön meg. Az olcsóbb farmer-termékeket már így is harmadik országokban gyártják, hogy csökkentsék a termelési költségeket, ezzel rengeteg munkaképes embertől elvéve a megélhetés lehetőségét.