Trendmagazin

Hajas Cut&Color Competition 2011

A sztárok és a szakma is értékelte a fodrászok munkáit

2011.10.02 | Bánhidi Dóra

Országunk egyik leghíresebb fodrásza, Hajas László egyedülálló módon foglalkozik a szalonjaiban dolgozó fodrászaival. Nem csak a szigorú teljesítményt várja el tőlük, ahogy a legtöbb főnök, hanem a kreativitásukat is gondozza. Ennek ékes bizonyítéka a Hajas Cut&Color Competition, ahol évről évre a tanuló és a már gyakorlott fodrászok mutathatják be tudásukat. A tét nem kicsi, hiszen az év fodrásza díjat lehet hazavinni különböző kategóriákban.

Hajas László és a díjak (Fotóinkat Oroszvári Péter készítette)

A rendezvénynek ebben az évben is a Symbol Galéria adott teret, itt állították ki a versenyben résztvevő fodrászok képeit, és ide látogattunk el mi is, hogy megismerjük az ötletgazda, valamint a szakmai és a sztárzsűri véleményét.

Laci, hogy érzed, idén mennyire voltak lelkesek a fodrászaid a versenyt illetően?

A tavalyi versenyhez képest idén mennyiségben és minőségben is nőtt a kiállítandó anyag. Volt olyan fodrászom, aki nyolc fényképpel is nevezett, de a tanulókon is azt látom, hogy fejlődtek, sokkal kiemelkedőbbek a munkáik. Már megvannak a személyes kedvenceim is.


Számodra miért fontos ez a megmérettetés?

Nálunk úgy működik az üzlet, hogy minden hétfőn, miután bezárt a szalon, összegyűlünk és megnézünk egy külföldi hajshowt, bemutatót, megbeszéljük mi a legújabb divat fazonok és színek terén. Ezeket a tapasztalatokat viszont a fodrászaim legtöbbször nem tudják érvényesíteni egy hétköznapi frizura formálásánál. Ezzel a versennyel szeretném bennük feléleszteni az alkotási vágyat, motiválni őket, hogy egy kicsit művészibb irányba is gondolkodjanak, fejlődjenek.

A kiállításon az X-Faktor egyik mentora, Keresztes Ildikó is zsűrizett, aki elárulta azt is, hogy neki ki a kedvenc fodrásza.

Ildikó, mi alapján szavaztál leginkább?

Én nem tudok egy valamit kiragadni egy képen, mindig az összhatást nézem. Tehát a frizurán kívül a smink és a fotózás koncepciója is legyen összhangban. Azt szoktam mondani, hogy csak a Jóisten tud maximális pontot adni, úgyhogy én kilenc ponttal jutalmaztam ezt a három képsorozatot. Az Ördög Nórit fel sem ismertem, annyira mást mutat itt magából, de nagyon szép a képeken.

Keresztes Ildikó, az X-Faktor mentora is zsűrizett

Te mennyit szoktál foglalkozni a frizuráddal?

Nézd, nem vagyok az a típus, aki órákig áll a tükör előtt…de lehet, hogy ez a szakmám miatt van igazán, mert velem annyit foglalkoznak, annyiszor kell jól kinéznem, hogy a hétköznapi életemben inkább lazítok. Ha nem muszáj, nem festem ki magam, nem hordok magas sarkút, és a hajamat is maximum copfba fogom. Ha viszont valamilyen esemény van, akkor szeretek jól kinézni, mint minden nő.


Hogy szereted leginkább hordani a frizurádat?

Valahogy mindig úgy vagyok vele, hogy a kevesebb több. Szeretem, ha laza hullámos, ha fel van tűzve, vagy ha csak egyenesre van szárítva. Az X-Faktoron belül van egy nagyon jó fodrász, Tóth Aranka, aki annyira ért és érez engem, hogy mindig elégedett vagyok a munkájával. Tudja, hogy az én arcom elég karakteres, és nem lehet nagyon kacifántos frizurát készíteni hozzá. Egyébként ő is kiállított itt, de a Hajas nem árulja el nekem, hogy melyik az ő képe, nehogy túlpontozzam

A sztárzsűri csapatát erősítette Varga Viktor énekes is, aki köztudottan imádja variálni a haját, és nem fél merészebb megoldásokat sem kipróbálni.

Varga Viktor kedvence

Hogy tetszettek neked ezek a versenyfrizurák?

Rengeteg inspirációt kaptam. Vannak eléggé extrém fazonok, amiket én nagyon szeretek. Nem tudom, hogy a koromból adódóan-e, de mostanában egyébként nincs olyan frizura, amit úgy igazán megtartanék. Inkább klipekben gondolkodok. Most jelent meg a „Szőkével álmodtam” című klipem, amiben egy kicsit az 50-es évek, hátrafésült stílusát próbáltam ki. A napokban viszont láttam egy régi sorozatot, amiben egy katonai pilóta haja tetszett meg. Ez egy kicsit melírozott és felnyírt fazon, a következő klipemben például már ezt szeretném kipróbálni.

Egy másik kiscsillag, Szabó Ádám harmonikás is tiszteletét tette a rendezvényen, aki Hajas Laci legnagyobb kedvence volt a Csillag Születik alatt.

Szabó Ádám is megjelent

Ádám, milyen érzés volt most a másik oldalon állni, hiszen most nem téged zsűriztek, hanem te pontozhattál?!

Nagyon boldog voltam, hogy felkértek erre a szerepre, mert én még soha nem bírálhattam másnak a munkáját. Személy szerint nagyon tetszettek a képek és a hajstílusok. Elképesztő, hogy miket ki lehet hozni egy hajból. Zseniálisak lettek a fotók, nem volt olyan, ami ne ragadta volna meg a figyelmemet. Nagyon sokszor adtam maximális pontot, legfőképp azoknak, akik extrém frizurában gondolkodtak.

Ahogy a cikk elején említettem, zsűrizni természetesen nem csak sztárok, hanem szakmabeliek is érkeztek a versenyre. Megismertük Remek Annamáriát, az első online szépségipari magazin, a remeka.hu ügyvezető igazgatóját, aki már nagyon régóta a szépségiparban dolgozik, és jó pár hasonló eseményen pontozott már.

Remek Annamária a szakmát képviselte

Annamari, szakmai szemmel milyennek ítéled meg a versenyzőket idén?

Nagyon felkészültek és ügyesek a Hajas szalonok fodrászai és tanulói, hiszen nem egy olyan alkotást láttam, amik bármelyik nemzetközi bemutatón megállnák a helyüket. Természetesen egy ilyen fotózásnál nem csak a frizura számít, fontos a modell, a ruha és a helyszínválasztás is. Örülök, hogy félkész munkát senki sem adott ki a kezéből. Egyébként remek ötletnek tartom ezt a versenyt, hiszen így minél több fodrász ki tudja hozni magából a maximumot, és meg tudja mutatni a kreativitását.

A Hajas Cut & Color Competition-re a Trendmagazin főszerkesztője, Hennel Ádám is meghívást kapott. Ő a legjobb átváltozásokat pontozta.

A Trendmagazin főszerkesztője a legnagyobb átváltozásokat értékelte

Ádám, készültél valahogy erre a nagy eseményre?

Az elmúlt napokban a 2011-es hajtrendeket végigböngésztem a szaksajtóban, hiszen tudtam, hogy az én szavazatom is befolyásolja majd, hogy ki fogy nyerni, így felkészültnek kellett lennem. Ezeket az irányzatokat egyébként viszont is láttam a fényképeken.

Hennel Ádám kedvence

Milyen szemszögből pontoztál leginkább?

Természetesen én a divat oldaláról közelítettem meg a versenyt. Számomra a képeken fontos volt a modell beállítása, a ruha, a smink és a színvilág harmóniája is. Egyetlen olyan alkotást találtam, ami nálam maximum pontszámot ért el, mert ott nagyon egyben volt minden tényező, valamint a frizura is ötletes volt.

A sztárzsűrik közül nem hagyhatták ki az idei év legjobb férfi hangját, Vastag Csabát sem, aki még egy kis kulisszatitokba is beavatott, legfrissebb klipje kapcsán.


Csaba, mennyire volt maradandó számodra ez a kiállítás?

Tetszik, hogy hatalmas átváltozásokat lehet itt látni, hiszen a legtöbb kiállító a sorozatuk elején, egy olyan képet mutat be, amin a modelljük még natúran látható. Azt is észrevettem, hogy sok fénykép nem csak a frizurától, hanem a fotózás helyszínétől, koncepciójától is jó. Nekem is ezek jönnek be a legjobban. Azokra a képekre adtam maximális 10 pontot, amiken látszik, hogy sok munkát fektettek bele, mert én is hiszek a munka erejében.

Vastag Csabának a nagy átváltozások tetszettek igazán

Most forgattad le a testvéreddel, Vastag Tomival együtt az „Őrizd az álmod” című klipeteket. Rengeteg helyszínen megfordultok benne, sokat kellet bajlódni a frizurátokkal?

Vicces, de amilyen rövid a hajunk, mégis fontos szerepet játszott a klipben. A forgatáson ugyanis negyven fok volt, így nem túlzok, percenként jött oda hozzánk a fodrász, hogy újra beállítsa a frizuránkat. Volt olyan jelenet is, amikor egy mezőn állok, és tényleg semmi nincs körülöttem, csak a pusztaság, na ilyenkor már esernyővel kellett védeni a hajamat és a sminkemet a leállásoknál.

Erről az eseményről nem hiányozhatott az ország egyik leghíresebb fotósa, Nánási Pál sem, aki ugyan szakmai szemmel mérte fel a terepet, kedvenc képe mégis az lett, amin felesége, Ördög Nóri látható.


Nóriról természetesen te fotóztad ezt a sorozatot, de ki az a fodrász, akinek modellt állt?

Nóri és én is sokat dolgozunk együtt Tóth Arankával, aki külön felkért mindkettőnket erre a munkára. A koncepcióba viszont besegítettünk. Több mint fél éve elkezdtem a Nóriról készíteni egy olyan fotósorozatot, amit egy spanyol festőművész ihletett meg, és amiken szokatlanul néz ki a modell. Ezeket a fényképeket megmutattam Arankának, ő pedig inspirálódott belőlük.

Hogy egy kicsit a zsűrizésről is szót ejtsünk, kizárólag fotós szemmel tudod ilyenkor nézni az elkészült műveket?

Nagyon nehezen tudom magam függetleníteni attól, hogy ne a fotókat nézzem, hiszen ez az, ami eladja a terméket, jelen esetben a frizurát. A képek közül viszont a leginkább az nyűgözött le, amiken a frizura is jó volt, szóval ez a kettő dolog elválaszthatatlan egymástól. Szeretek egyébként ilyen helyekre járni, mert sokat inspirálódok, most is rengeteg extrém fazont láttam.

Nánási Pálnál a fotók minősége is szerepet játszott

Amikor te fotózol, számodra is nagyon fontos a frizura?

Nyílván a smink is nagyon fontos, de a haj sokkal problémásabb szokott lenni. Lehet, hogy furcsán hangzik, de mióta a szakmában vagyok, 100 esetből 5 esetben volt a sminkkel baj, mindig a hajjal kell többet foglalkozni. Valószínűleg azért, mert a frizura nagyon jellemző részévé válik majd a képnek. Rengeteg olyan eset volt már, hogy elkezdtem a fotózást, de éreztem, hogy valami nem stimmel, és amint elkészítettek a modellnek egy másik frizurát, máris működött a dolog.

A díjazottak listája:

Hajvágás „Studio“ kategória: Pálfi István
Hajvágás „Salon“ kategória:   Jager Imre
Hajvágás „Academy“ kategória: Kaluczki Anikó
Férfi hajvágás kategória: Kunyi Zsuzsa
Hosszú haj/Hajhosszabbítás kategória: Forró Édua
Alternatív hosszú haj/Hajépítés kategória: Nagy Erzsébet
Hajszín kategória: Honosi Réka
Tanuló hajvágás női kategória: Darányi Cintia
Tanuló hajvágás férfi kategória: Fábián Zsanett
Tanuló hosszú haj kategória: Ehrlich Dávid
A sztárok kedvence kategória: Tóth Aranka
Leglátványosabb átváltozás/Metamorfózis kategória: Rácz Erzsébet

További fotóink a rendezvényről: