Trendmagazin

Hárman kapták meg a Domján Edit-díjat

Trokán Nóra, Mészáros Sára és Csonka Szilvia vehette át a kitüntetést

2013.01.10 | Kocsis Katica

2012-ben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a Domján Edit-díj, aminek alkalmából három színésznőt is díjaztak. A Madách Színház Tolnay Szalonjában tartott ünnepségen Trokán Nóra, Mészáros Sára és Csonka Szilvia vehette át a kitüntetést.

Fotók: madachszinhaz.hu

Domján Edit 1932-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Szegedi Nemzeti Színházhoz került, majd 1963-ig a Petőfi Színházban játszott. 1964-től 1972-ben bekövetkezett haláláig a Madách Színház tagja. A díjátadón Szirtes Tamástól megtudtuk, hogy Domján Edit igazán magával ragadó, varázslatos egyéniség volt, aki vidámnak és felhőtlennek mutatta magát, viszont mindig ott bujkált benne valamiféle különös titokzatosság. A színház igazgatója szerint ő volt a női principíum megtestesítője, még a róla készült fotográfiákon is átsüt lebilincselő személyisége. Szakonyi Károly úgy fogalmazott, hogy nőiessége olyan intenzíven megmutatkozott gesztusain, hogy “egy kicsit mindenki szerelmes volt belé”. Sajnos azonban negyven éves korában önmaga vetett véget életének: többször beszélt róla, hogy csak negyven éves koráig akar élni, de senki nem gondolta volna, hogy eldobná magától az életet. Félt az öregségtől és el akart előle futni. Azonban e rövid életpálya is meglehetősen termékeny volt: közel nyolcvan színházi szerepet, tíz filmszerepet játszott el, de számtalanszor szerepelt a TV-ben és a rádióban is.


1991-ben több neves művész - többek között Psota Irén, Szinetár Miklós, Mándy Iván - úgy döntött, hogy közösen létrehozzák a Domján Edit Alapítványt, hogy így ápolják a színésznő emlékét és megőrizzék nevét az utókor számára is. Az Alapítvány tagjai egy díjat is elnevezett a művészről, amit tehetséges, fiatal és vidéken játszó színésznők művészetének elismerésére ítélnek oda. Ezt a művészeti díjat évente egyszer adják oda egyetlen személynek decemberben, Domján Edit születésnapja alkalmából. Az idei év azonban meglehetősen különlegesnek számított, hiszen három díjazottja is volt az alapítványnak.


Mészáros Sára a kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze, Csonka Szilvia a szombathelyi Weöres Sándor Színház színésznője és Trokán Nóra a kecskeméti Katona József Színház tagja vehette át a díjat, ami a pénzjutalmon felül egy Domján Edit képét tartalmazó medált, valamint egy Domján Edit emlékkönyvet foglalt magában.


A díjátadással egy időben a Tolnay Szalonban Domján Edit fotókiállítás nyílt, ahol a színésznőt legszebb pillanataiban és legfontosabb szerepeiben láthatjuk viszont.