Trendmagazin

Hihetetlen házak

Avagy, akik elhagyták a tradíciókat

2013.03.04 | Boskovics Bianka

Milyen a környék, a szigetelés, milyen falszínt válasszunk? Gyakorta így kezdődik a házvásárlók kérdéslistája. Legtöbben megelégszenek egy kedves, egyszerű otthonnal a külvárosban, sokan azonban félredobják a konvenciókat, és valami egyedibe vágnak!

Tény, egyesek újdonságra vágynak, nem elégszenek meg a hétköznapival. Valaki ruhájával, hajviseletével fejezi ki önmagát, valaki pedig még az otthonát sem kíméli. Aki netalántán hajaz a legutóbbi verzióra, annak ajánlatos felkeresnie egy hasonlóan vállalkozó szellemű építészt, akár csak az alábbi ingatlantulajdonosok tették.


A Földközi-tenger lenyűgöző térsége sok turistát és letelepedni vágyót vonz. A luxusnyaralók között azonban egy igen kirívó épület ejti ámulatba az arra járókat. Első látásra sci-fi film díszletének tűnhet az extrém épület a maga gömbformájával. Az elemek nélkülöznek mindennemű szögletességet, ovális ablakok, szappanbuborékszerű szobák foglalják meghökkentő keretbe az ingatlant. A francia látványosság még a hetvenes évek geometrikusságának jegyében épült a francia divattervező, Pierre Cardin számára. Mint annyi találmánynak, egyediségnek, ennek a háznak is van hazai vonatkozása: tervezője Antti Lovag magyar származású építész.


Nos, új tűnik, keleten felettébb népszerű felhasználni az illemhelyet, mint motívumot. Esetleg emlékezhetünk is, nem olyan rég egy WC-étterem nyitotta meg kapuit Tajvanon. Természetesen az épületek sem ússzák meg a furcsa hóbortot: Tajvantól nem messze, Dél-Koreában WC csésze alakú ingatlant emeltek a World Toilet Association mozgalom kezdeményezésére, amely a világ toalettjeinek higiénikusabbá tételéért küzd. A megmosolyogtató házat ma egy Sim Jae-Duck nevű úriember lakja, aki egy női mosdóban jött világra.


A furcsaságokon továbbhaladva, nem csak buborék és WC, hanem cipőformájú objektum is létezik! Megálmodója a szállodatulajdonos és művész, Ron Van Zyl, aki feleségének kívánt így kedveskedni. A bájos dél-afrikai kégli megszólalásig tükrözi bármely kamasz tornacipőjét. Mellesleg egy vendéglátó komplexum része, amelyben a kíváncsiskodók a tervező fafaragásait is megtekinthetik.