Trendmagazin

Hillary Clinton hivatalosan elindul!

Ha most lenne a választás, minden republikánust legyőzne

2015.04.10 | MTI/TMI

Hillary Clinton volt first lady, New York-i szenátor és külügyminiszter vasárnap hivatalosan bejelentette, hogy indulni szándékozik az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztásán.


Ha elnyeri a választók többségének támogatását, akkor a 67 éves politikus a nemek közötti egyenlőtlenség "legmagasabb és legkeményebb üvegplafonjának" áttörésével hazája első női elnöke lehet. Clinton maga mögött tudhatja a demokraták túlnyomó többségének támogatását, ezért jó esélye van arra, hogy megszerezze pártjának hivatalos elnökjelöltségét. Hillary Clinton a közösségi médiában videoüzenetben közölte, hogy a Fehér Házért vívott küzdelem elnökjelölt-aspiránsa.

"Versenybe szállok az elnökségért. A hétköznapi amerikaiaknak egy harcos védelmezőre van szükségük, és én akarok az a harcos védelmező lenni" - üzente követőinek a centrista politikusnak tekintett Clinton, aki immár másodjára száll ringbe, 2008-ban a demokrata előválasztási küzdelemben szoros versenyben alulmaradt a jelenlegi elnökkel, Barack Obamával szemben. "Útnak indulok, hogy kiérdemeljem az önök szavazatait" - tette hozzá a demokraták első jelentősebb színre lépett elnökjelölt-aspiránsa, aki a 2008-as előválasztási küzdelemben elszenvedett veresége után is megőrizte anyagi támogatóinak és aktivistáinak hálózatát.

Szavai szerint az amerikaiak visszaküzdötték magukat a gazdasági nehézségekből, de a "kártyacsomag" még mindig a legfelül lévőknek kedvez. Ez arra utal, hogy Clinton fontos kampánytémája lesz a gazdasági egyenlőtlenségek leküzdése. Hangsúlyozta, hogy Amerika akkor erős, amikor a családok erősek. Clinton a bejelentést követően Iowába, New Hampshire-be, Dél-Karolinába és Nevadába, vagyis azokba az államokba utazik majd, ahol 2016-ban legelőször bonyolítják le az elnökválasztási küzdelmeket. Kampánystábja szerint az elnökjelölt-aspiráns nem a nagygyűlésekre és a nagyszabású nyilvános beszédekre, hanem a kisebb létszámú és emberközeli kisebb rendezvényekre kíván majd összpontosítani. John Podesta, Hillary Clinton tanácsadója vasárnap e-mailben közölte, hogy a hivatalos kampányindító rendezvényt májusban tartják majd meg.

A The Wall Street Journal és az NBC News márciusi közvélemény-kutatása 44 százalékos támogatottságot mutatott ki Hillary Clintonnál, ami 12 százalékponttal alacsonyabb annál, mint amit 2013 elején mértek, amikor távozott a külügyminiszteri posztról. A WSJ és az NBC múlt havi felmérése szerint ugyanakkor Jeb Bushról, a republikánusok egyik esélyesnek tartott potenciális elnökjelölt-aspiránsáról csak a megkérdezettek 23 százaléka vélekedett kedvezően. Megfigyelők szerint Clinton számára nem lesz könnyű feladat amellett érvelni, hogy a Fehér Ház Obama két elnöki ciklusa után is demokrata kézen maradjon. Emellett történelmi távlatokban is ritkán fordult elő olyan, hogy valamelyik oldal szavazói egy harmadik elnökségi mandátumra is maguknál tudták tartani az ország vezetését.

Harry Truman óta ez mindössze egyszer fordult elő: 1988-ban, amikor Ronald Reagan alelnökét, George H.W. Busht választották meg. Amíg azonban Reagan népszerűsége 57 százalékon állt a választás hónapjában, addig Obama teljesítményét a WSJ szerint jelenleg az amerikaikak 46 százaléka tartja jónak és csak 32 százalék szerint tart jó irányba az ország.