Trendmagazin

Hillary nagyon nyerhet

A Poitico elemez

2016.09.03 | MTI/TM

A Politico című lap Hillary Clinton tanácsadóira hivatkozva azt írja, hogy a demokraták elnökjelöltje földcsuszamlásszerű győzelemre számíthat a novemberi választáson.

A lap idézi Jeff Bermant, a kampány egyik tanácsadóját, aki leszögezte: Hillary Clintonnak olyan sok lehetősége van az elektori kollégium elsöprő többségének megszerzésére, mint nemzedékek óta senkinek.

Fotó: AP

A Politico munkatársai több tanácsadóval beszélgettek, és az információkból kirajzolódott, hogy a kampány belső felmérései azt mutatják: a demokrata párti elnökjelölt szinte bizonyosan győzelmet arat Pennsylvaniában, New Hampshire államban, és megalapozottnak látszik a bizakodás abban, hogy az általában republikánusokra voksoló Észak-Karolinában is övé lesz a szavazatok többsége.

A Clinton-kampány egyes szakemberei szerint Donald Trump republikánus elnökjelöltnek semmi esélye, hogy nyerjen Pennsylvaniában, ahol az elmúlt hat elnökválasztás alkalmával amúgyis a demokraták győztek. Ugyanakkor Corey Dukes, a kampány pennsylvaniai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy helyszíni tapasztalatai szerint nincs ok a túlzott önbizalomra, mert Donald Trump "abszolút" nyerhet a szövetségi államban. Dukes elsődleges fontosságúnak nevezte az afroamerikai közösségek mozgósítását.

David Plouffe, az első Obama-kampányt sikerre vivő szakember, aki jelenleg külső tanácsadója Clinton kampánycsapatának, úgy fogalmazott, hogy a Clinton-csapat "elég okos ahhoz, hogy több pályán játsszék, és védekezésre kényszeríti Trumpot Georgia, Utah és Arizona államokban, és ezzel megteremti az esélyt arra, hogy az elektori kollégiumban földcsuszamlásszerű győzelmet arasson".

Hillary Clinton szövetségesei a győzelem lehetőségével számolnak a keleti parti szövetségi államokban és a déli Floridában, továbbá a spanyolajkú közösségekkel folytatott politikájának köszönhetően Nevadában, Coloradóban és Új-Mexikóban is. A kampányszakemberek legfőbb aggodalma sokáig az volt, hogy lesz-e elég pénz a kampányra. Ám augusztusban ez az aggodalom is megszűnt, a kampányra ugyanis minden korábbinál több pénz, 143 millió dollárnyi felajánlás érkezett. Ugyanakkor a Politico felhívja a figyelmet a túlzott elbizakodottság veszélyére.

A felmérések szerint ugyanis a szavazók 64 százaléka úgy véli, hogy az ország rossz irányba halad, és magának Hillary Clintonnak is erőteljes az elutasítottsága. A várható győzelem tartós hangoztatása - állítják a kampányszakemberek - arra késztetheti a demokrata párti szavazókat, hogy otthon maradjanak.