Trendmagazin

Hillary programja nagy növekedést hozna

10 millió új munkahely, GDP emelkedés

2016.07.30 | Munkatársunktól

Hillary Clinton gazdasági programja felgyorsítaná a növekedést és 10 millió új munkahelyet teremtene az Egyesült Államokban a Moody's most nyilvánosságra hozott elemzése alapján. Ezzel együtt a GDP növekedés a mostani 2.3%-ról 2.7%-ra emelkedne.

"Az elemzésünk végkövetkeztetése szerint Hillary Clinton programja együttvéve egy erősebb gazdaságot hozna létre az Egyesült Államokban, szinte bármilyen forgatókönyv alatt" - áll a Moody's közleményében.

AP Photo/Paul Sancya

Az elemzés nagyon jókor jött Hillary számára, hiszen az utóbbi hetekben folyamatosan gazdaságélénkítő terveiről beszélt a nyilvánosság előtt, utalva arra, hogy a demokrata párt két nagyágyújának, Bill Clintonnak és Barack Obamának a példáját követné megválasztása esetén. Az aranykornak számító Bill Clinton 8 éve alatt 22 millió új munkahely jött létre, Barack Obama pedig csaknem 15 milliót hozott össze.

Az elemzésben részletezték az okokat:

- Bevándorláspolitikája miatt nagy arányú képzett munkaerő jelenne meg a világ minden tájáról
- Az állami beruházások növelésével az infrastruktúrát felfejlesztené, amivel növelné a vállalkozások sikerességét
- A gyermekgondozási javaslata új munkahelyeket teremtene

Mindezek mellett hozzátették, hogy a 12 dolláros minimálbér bevezetése 650 ezer munkahelyet szüntetne meg, de a többség számára, akik megtartották munkahelyüket, jelentősen növekedne a létbiztonság.

"A programjából egyértelműen kiolvasható az a meggyőződés, miszerint többet kell befektetni az oktatásba, az infrastruktúrába és diplomával nem rendelkező emberek munkába állításába."

A Moody's tavaly készített egy hasonló elemzést Donald Trump programjáról is, szerintük a republikánus elnökjelölt alatt az Egyesült Államok gazdasága lejtmenetbe fordulna, 3.5 millió munkahely szűnne meg, a munkanélküliségi ráta 7%-ra emelkedne, az ingatlanárak pedig lezuhannának.