Trendmagazin

Terjed a luxus Észak-Koreában

Kim Dzsong Un már lazítana a kormányzati szigoron

2012.05.03 | Kocsis Katica

Az atomfegyverrel rendelkező Észak-Korea komoly intézkedésekkel lép fel az elit réteg ellen, de ez semmilyen hatással nincs rájuk, hiszen továbbra is igényes autókkal és luxuscikkekkel veszik körbe magukat.

Az északi elszigetelt gazdaság miatt sokan úgy gondolják, hogy ez az állam kopott és unalmas, de a luxusüzletek kirakatai nem erről árulkodnak. Az olyan luxuscikkek mint az LCD televíziók, a digitális kamerák és más elektronikai berendezések behozatala csaknem a duplájára nőtt 2008 és 2010 között. A városban élő külföldiek szerint az utcákon egyre több a drága autó is: egyre nagyobb számban tűnnek fel a Mercedesek, a BMW-k, a Lexusok, a Toyoták és a Land Rover modelljei.


A boltok piacain is egyre több felső kategóriás termékeket találunk. „Phenjan semmiben sem szenved hiányt” – nyilatkozta az egyik ott élő külföldi. Ez sehol sem olyan nyilvánvaló, mint a kétszintes Pothongahg Ryugyong áruházban, ahol az importált életektől kezdve, a ruhákon át az elektronikai termékek és a bútorok között is válogathatunk. Van itt pezsgő, minőségi francia bor, többfajta whisky, vodka és rum is. De a polcokon megtaláljuk a dán és új-zélandi vajakat, a francia sajtokat és az ausztrál marhahúst. Itt még a high-end órák és ékszerek, a külföldi parfümök is beszerezhetőek.


Természetesen az észak-koreaiak néhány szabad piacon is megfordulhatnak, ahol az importált árukat is megtalálják. A Tongil piac például a maga 7000 négyzetméteres területén már 2003 óta fogadja a vásárlókat. Itt a kofáknak szinte mindenből van kínálatuk: húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, szingapúri sört, nyugati szeszes italokat, kozmetikumokat, elektronikai cikkeket szerezhetnek be az észak-koreaiak.


Akik pedig az olasz éttermeket kedvelik, itt azok sem fognak csalódni, már két ilyen helyen fogyaszthatnak pizzákat, olasz tésztákat és borokat – és persze Coca-Colát. Az effajta fogyasztói örömök pedig elindítják a piacgazdaság fejlesztését is, hiszen Észak-Korea új vezetője, Kim Dzsong Un már azon gondolkodik, hogy lazítson a kormányzati szigoron. Kína harminc évvel ezelőtt döntött így, ma pedig már szuperhatalomként tartjuk számon. Lehet, hogy Észak-Korea lesz a következő?