Trendmagazin

Bemutatkozik az Hublot Magic Gold

Szinte már csak a hölgyek gyémántékszereitől kell félteni óránkat

2012.01.02 | Oroszvári Péter

Új szintre lépett az Hublot az aranyóráik minőségét tekintve – minden eddiginél erősebb, az eddigi 18 karátos aranynál kétszer ellenállóbb nemesfém-ötvözetet fejlesztettek ki nyoni kohászatukban.


Jean-Claude Biver büszkén jelenthette be december 15-én, hogy a három éves kutatói munka és fejlesztés nagyon is eredményesen végződött: az óragyártásban eddig használatos 18 karátos aranynál jóval masszívabb, csak a gyémánt karcolásának engedő ötvözetet hoztak létre. Ebből egyértelműen következik, hogy az új Magic Gold a legkorszerűbb technológiával létrehozott anyagokból épül majd fel, és nem hozza rá minden egyes kis véletlen ütődéssel a szívbajt a tulajdonosára.


Az aranyórák hordásának hátránya, hogy előbb-utóbb polírozásra szorulnak, főleg, ha alapból nagyon fényes modellről van szó. Az arany nagyon puha, könnyen és gyorsan karcolódik, még a legkíméletesebb használat mellett is. Ez az oka, hogy főként „csak” 14 (58,5% aranytartalom) és 18 (75%) karátos aranyat használtak eddig az óragyártásban: ugyan kevesebb tiszta aranyat tartalmaznak, de keményebbek, ellenállóbbak. 24 karátos, azaz tiszta aranyat sosem használtak, ez nagyon könnyen megsérül.


A szakértők az ellenállóságot úgy érik el, hogy a folyékony aranyat bór-karbiddal elegyítik – ennek a szilárd halmazállapotú anyagnak a tömörített, préselt porából készülnek az órák kerámia részei. Az ötvözet aranytartalma így eléri a 75%-ot, és ezt a berni Nemesfém Központ is igazolja – így az elkövetkezendő Hublot órákra jogosan rákerülhet a képzeletbeli 18 karátos jelzés.


A tesztek kimutatták, hogy az új aranyötvözet még az acélnál is jobban, az előzőleg felhasznált nemesfémnél pedig kétszer jobban tűri a külső behatásokat. Az első Magic Gold órák a 2012-es Basel World óra- és ékszerkiállításon lesznek bemutatva.