Trendmagazin

Ijesztő összegeket buktak a kínaiak

A veszteségek 160 milliárd dollárra rúgnak

2012.09.20 | Munkatársunktól

A CNBC legutóbbi felmérése szerint a kínai milliárdosok nagyon rossz évet zártak. A felmérés szerint a leggazdagabbak nagyjából vagyonuk egyharmadát veszítették el 2011-ben, ami hatalmas visszaeséseket produkálhat a további gazdasági eredményekben is.


A kutatás kimutatta, hogy a leggazdagabb kínaiak közül egy éve még 150-en rendelkeztek legalább egymilliárd dolláros vagyonnal, míg mára ez a szám 147-re csökkent, azaz hárman kiestek az elit klubból. Még ennél is drámaibb, hogy a veszteségek összességében mintegy 160 milliárd dollárra rúgnak, így az egy évvel ezelőtti 540 milliárd helyett ma már csupán 380 milliárd a leggazdagabb kínaiak összvagyona. Ezzel egy időben a Forbes is közzétette a témával kapcsolatos számításaikat, melyek szerint a 2011-es 115 kínai milliárdos helyett idén már csak 95-tel számolnak.


A horrorisztikus vagyonvesztés az amerikai szakértőket is megdöbbentette, szerintük félő, hogy Kína lassulása egyre nagyobb ütemű lesz, ami tovább súlyosbíthatja a befektetői aggodalmakat. Az óriási buktához nagyban hozzájárult a Shanghai Composite index lelombozóan gyenge teljesítménye is – az adott időszakban 20%-os esést sikerült produkálnia. Eközben például Észak-Amerika nemhogy csökkent, de még növekedni is tudott, hiszen az ottani milliárdosok 2.8%-os emelkedést produkáltak, melyet leginkább a kínainál sokkal erősebb tőzsdének és a stabilizálódó lakáspiacnak köszönhettek.