Trendmagazin

Itt a legfrissebb Rolex kollekció

9 modellt mutattak be a svájci kiállításon

2012.03.21 | Oroszvári Péter

Egy új, és nyolc felfrissített modellel vett részt a Rolex az idei Baselworld óra- és ékszerkiállításon. Csiszoltak a külsőn és fejlesztettek a belsőn, de a szokásos minőség és elegancia megmaradt.

Sky-dweller

A kollekció új tagja az utazóknak szánt Sky-dweller, melynek különlegessége, hogy a dátumot jelző tárcsa a 30 napos hónapok végeztével automatikusan átugorja a 31-es számot – állításra ezért egy évben csak egyszer, a 28 napos február után van szükség. A zseniális találmányhoz mindössze négy további fogaskerék szükségeltetett, és egyébként a helyi idővel áll összeköttetésben.


A különböző funkciók beállításához szintén egy igazán innovatív és egyedi szerkezetet hoztak létre: a lünetta egy parancs-gyűrűként szolgál, három különböző állásában egyesével kiválasztható a helyi idő, az otthoni idő, és a dátum, majd a korona kihúzásával és tekerésével beállítható a kívánt pozíció.


A helyi időt jelző mutatók mellett lehetőség van beállítani egy otthoni időt is a számlapon található körön, a nappal-éjszaka megkülönböztetésében ennek 24 órás beosztása segít – pillanatok alatt eldönthető tehát, hogy a hazatelefonálással felébresztenénk-e valakit. Az óramutató ráadásul változtatható a percmutatótól függetlenül, így pillanatok alatt átállítható a másodpercpontosság elvesztése nélkül. A lünetta mentén elhelyezett 12 ablakocska a hónapokat mutatja, 1 óránál kezdve januárral, és így tovább. Az óra körülbelül 72 órás járástartalékkal bír, ára valószínűleg 10 millió forint körül várható.




Submariner

Az ikonikus, legismertebb Rolex modell finom ráncfelvarráson esett át. Az új, elforgatható lünetta ellenáll a karcolásoknak és a rozsdának is, és a színe fakulásától sem kell tartanunk. A mutatók és a jelölések új lumineszcens bevonatot kaptak, így még erősebben és tovább tartják olvashatóságukat a sötétben.


A 40 mm-es acél tok még mindig 300 méter mélységig biztosít vízállóságot, ami viszont újdonság, az a szíj tágításának lehetősége. 2 milliméterenként, összesen 20 mm-ig bármiféle eszköz nélkül növelhető a szíj átmérője, így a búvárruhához is kényelmesen hozzá lehet igazítani.

Yacht-master

Az 1992 óta jelen lévő, hajózóknak készített modell teljesen átgondolt lünettaszerkezetet kapott - a 120 állású gyűrű könnyű és gyors állíthatóságot ígér egyenletes és lassú elhasználódással. A 40 mm-es acél tok 100 méterig vízálló, a szíj pedig a Submarineréhez hasonlóan tágítható, itt azonban csak plusz 5 milliméterrel.


Day-date

A 100 méterig vízálló, 36 mm-es aranytok ötvözetét a saját kohászüzemében készíti a Rolex, a benne elhelyezett csoki színű számlapot pedig 8 gyémánttal és 2 rubinnal ékesíti.


A Day-Date II már 41 mm-es aranytokba került, és a rózsaarany helyett pezsgőszínt kapott, a lünettán pedig 80 gyémánt pompázik. Több, kisebb szemből áll a szíja is.


Datejust

Az extrém zebramintás modell egészen elképesztő, 452 darab gyémántdarabbal kápráztathatja el a hölgyeket: 262 db a mintát teszi ki, 10 az órákat, 60 található a lünettán, és 120 annak peremén. A 36 mm-es aranytokot házilag önti ki a Rolex.


A Datejust II már acélból készül, és teljesen sima lünettát kapott. A 41 mm-es tokról sugárzik a robosztusság és a finom elegancia; szíja 5 mm-el tágítható.


Lady-Datejustból kétféle változat érkezett, a kisebbik 26, a nagyobbik 31 mm-es aranytokba került. Utóbbi kihívóbb, 56 darab gyémánt és két, rubinokból kirakott szám díszeleg rajta; előbbit inkább az idősebb hölgyek fogják preferálni, de a szintén rubinból kirakott római hatos miatt teljesen visszafogottnak ez sem nevezhető.


Cosmograph Daytona

Az új kollekció legvadabb tagja a szivárvány minden színében pompázó drágakövekből kirakott lünettát kapott, és a 18 karátos tok is kapott a csillogó kristályokból. A fekete számlapon található 3 kör mintázata minden órán más és más, köszönhető a természet munkájának, hiszen ezeket a felületeket nem alakítják át a gyártás során. A 40 mm-es tok 100 méterig vízálló, szíja 5 mm-el tágítható.