Trendmagazin

Japán ruhaköltemények lufiból

A Daisy Balloon története

2011.10.04 | Major Imola

A lufi szó hallatán sok mindenre szoktunk asszociálni, esküvőre, zsúrokra, esetleg az állatkerti bohócokra, akik aranyos cicát és zsiráfot csomóznak nekünk, de Rie Hosokai jóvoltából egészen más értelmet is nyert ez a „tudomány”. Két évvel ezelőtt ugyanis több divatlapban is megjelentetett egy lufiból készült esküvői ruhája, mellyel nagy ismeretségre tett szert. Nem sokkal később nyitott egy szalont és Daisy Balloon márkanéven kezdte el gyártani a különleges ruhadarabokat.


A hajdanán virágkötőként dolgozó Hosokai beleszeretett a lufi által felkínált izgalmas és kreativ világban, ahol a rugalmas anyagnak köszönhetően rengeteg variáció és lehetőség adatik. Minden alkotását saját maga készíti, egyszerű modellező lufiból. Segítségére van továbbá dróthuzal és természetesen a levegő, mellyel a lufik feszessé válnak. A különleges alkalmi és estélyi ruhák jelenleg a legtrendibb darabok a piacon, s bár szépségük mulandó mégis előszeretettel érdeklődnek iránta.


Japánban a ballonruha készítés egy külön műfajként van bejegyezve és elismert tervezők mérik össze magukat különféle nemzetközi versenyeken. A mulandóság és ideiglenesség ugyanis a Japán esztétika egyik meghatározó eleme. Az úgy nevezett mono no aware azaz a dolgok mulandósága felett érzett bánat érzése az, amelyet szívesen ragadnak meg. Úgy vélik, hogy a szépség egy szubjektív pillanatnyi érzés, mely hat ránk, belső élményeket okoz és megbecsülést érdemel. Ennek a jelképe a cseresznyevirág is, az elröppenő emberi élet és a mulandó szépség megtestesítője.

A ballonruha készítés is tulajdonképpen ehhez hasonló életérzést közvetít ugyanis hiába olyan ámulatba ejtőek ezek az egyedi darabok, mégis élettartamuk nem túl hosszú, feszességük rövid időn belül elveszik. Egyszeriek és szinte megismételhetetlenek.


Hosokai szívesen működik együtt más művészeti ágakban dolgozókkal, s saját bevallása szerint ilyenkor készültek eddig a legizgalmasabb darabjai. A legutóbbi közreműködés például egy balloon-ABC megalkotása volt, amely iPhone alkalmazásként fog majd működni.

S,hogy mennyire kelendőek ezek az egyedi darabok?! Rie Hosokai szerint nagyon sok érdeklődővel van dolga, s az elmúlt két évben több mint húsz esküvői ruhát sikerült értékesítenie. Igazán izgalmas lehet efféle ruhában kimondani a boldogító igen-t vagy elmenni egy partira. Aki nagy belépőt akar, annak kötelező darab!