Trendmagazin

Luxusóra játékra hangolva

Jaermann & Stübi St. Andrews Links

2011.08.02 | Kirschner Dávid

Az apró zürichi gyártó 2007-es bemutatkozásakor egy mechanikus számlálóval ellátott golfórával rukkolt elő. A nem várt népszerűségnek köszönhetően, mindössze egy év leforgása alatt, Urs Jaermann és Pascal Stübi már az Egyesült Államokban, és Nyugat-Európa legnagyobb országaiban is forgalmazták kronométereiket. Az azóta "Stroke Play" kollekcióvá bővült sorozat első darabja a golf skót szülőhelye után St. Andrews Links névre lett keresztelve. Egyébként ez a világ legrégebbi, XV. század óta használt golf pályája, ahol a sport szabályait is megfogalmazták. Az első pillantásra bonyolult műszer lényege, hogy minden kör után kijelzi a saját eredményt, és össze is hasonlítja a hendikeppel. Ezen felül lyukanként számolja a golfütéseket és így összeadja a körönkénti eredményeket. Ez a golfkomplikáció JS02 néven lett szabadalmaztatva.


A gyakorlatban ez úgy történik, hogy a játékos üt egyet az első pályán. A 6-oshoz elhelyezett félköríves kék indikátor jelzi a pályákat, így az elsőt is. Amint megtörtént az első ütés, a bal felső gombot egyszer be kell nyomni, ekkor a 12-es alatt található köralakú számláló (Strokes) az 1-esre ugrik, s ezzel egyidőben a középső nagy kék mutató is ugrik egyet. A következő ütésnél ismét megnyomjuk a bal felső gombot, így a pici és a nagy mutató megint tovább lép. Ez így megy egészen addig, míg nem végzünk az első pályával. Amint megvan, a bal alsó gombbal a mutatót átugratjuk a 2-esre, azaz a kettes pályára. Ekkor lenullázódik a felső mutató, s újra láthatjuk hogy mennyi ütésből teljestjük ezt a pályát, s így tovább, míg nem végzünk a pálya összes lyukával. A középső mutató mindvégig a helyén marad, mert összesíti, hogy eddig mennyit ütöttünk. A játék végeztével leolvasható, hány ütésből értük el az eredményünket. Végezetül a külső, csapágygolyókon forgó kerámia lünettát elforgatva kapjuk meg a hendikepet, s olvashatjuk le az eredményt.

A szerkezet egyébként ütésvédelemmel ellátott, melyet a 44mm-es, 100 méterig vízálló acél-, titán-, vagy aranytok foglal magába. A tokhoz speciálisan illeszkedő alligátorbőr szíj jólviseli a csuklón, az ütésekkor felmerülő húzóhatást. A golfklub címerével ellátott hátlapot 8 csavar tartja, a karcolhatatlan zafírüveg 1,8mm-es. A lünetta lehet acél, fekete, kék vagy egy zafírokkal és gyémánttal kirakott verzió. A segédszámlapok kékje megegyezik a St. Andrews Links klub hivatalos kékjével. Egy-egy Jaermann&Stübi modellért 10.000 és 20.000 dollár közötti összeget kér el egy kiskereskedő.


A gyártó a 2010-es Baselworld-ön egy kuriózumnak számító limitált sorozattal volt jelen. A St. Andrews Links golfpályával együttműködve alkották meg a mindössze 18 darabból álló kollekciójukat, melynek minden egyes darabja a kultikus klub legrégebbi pályája egy-egy lyukának hivatott emléket állítani. A megjelenés egyik oka, hogy idén júliusban került megrendezésre a 150. British Open. A sorozat különlegessége, hogy az eredeti lyukak anyagából készült feltét van a hátlapon, rajta az egyes lyukak statisztikáival. A limitált sorozat áráról jelenlég még nincs információ, de kerüljenek is majd bármennyibe, bizonyosan lesz 18 olyan golf rajongó, aki képes csillagászati összeget is fizetni majd értük.