Trendmagazin

Kábítószerezés a kifutók mögött

Mondj rá nemet!

2013.09.26 | Boskovics Bianka

Mikor túl nagy a nyomás, a tempó, a csillogás, akkor elszakad a cérna. Ha kell, felpörget, ha kell, elbódít. Egyáltalán nem ritka esemény, ha valaki a divat világában drogokhoz nyúl, hisz nem felejthetjük el, hogy a fényhez rendszerint árnyék is társul.

A modellek, tervezők állandó éjszakázásához, egyéb önpusztító cselekedetek is társulnak, mint például a gyakori és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, dohányzás, a szigorú diétázás, és persze a droghasználat. Ezeket a szereket hatóanyaguk és hatásuk szerint így csoportosíthatjuk: ópiátok, stimulánsok, hallucinogének, hipnotikumok és szorongásoldók, pszichotróp hatású pótszerek. A köznyelvben legismertebbek az LSD, a marihuána, az ecstasy, a heroin, a speed és a kokain.

Alexander McQueen 40 éves korában lett öngyilkos

A divatszakma tagjai közül néhány éve Alexander McQueen nevét emlegették ilyen témában. A brit divattervező provokatív, extrém stílusáról volt ismert, többek szerint óriási karrier állt előtte. Nem ritkán kábítószerezett, nem kis adagokkal. Mentális problémákkal küzdött, végül 2010-ben öngyilkosságba menekült. Gia Carangi szupermodell dolgozott Armanival és Diorral is, felfelé ívelő karrierje során azonban ő is a drogok felé sodródott. Heroinfüggővé vált, majd 26 évesen a HIV-fertőzés áldozatául esett. Életének dokumentációja Angelina Jolie alakításában tekinthető meg.

Gia Carangi a Vogue címlapján

Hasonlóan Giához, Debbie Linden színésznő-modell is heroint fecskendezett a szervezetébe. Éveken keresztül nem volt hajlandó lemondani a szerről, így a harmincas éveiben egy szerencsétlen túladagolás következtében életét vesztette. Naomi Campbell neve biztosan ismerősen cseng szinte mindenütt. A színes bőrű híresség tizenéves kora óta dolgozik a szakmában, korunk egyik legmeghatározóbb modelljei között tartják számon. 1994-ben kísérletezett először kábítószerezéssel.

Kate Moss drogügyeiről sokat cikkezett az amerikai bulvársajtó

Kolléganője, Kate Moss kicsapongó életvitelétől szintén hangos a sajtó. Karrierjében zökkenőhöz érkezett, mikor drogozás közben lencsevégre kapták, több elvonókúrára bejelentkezett már, hisz alkoholproblémákkal is küszködik. A számtalan negatív eset eredményeként, a divatvilág tökéletesen tisztában van a tudatmódosító szerek hatásaival. Nemrég drogellenes estet tartottak a Nathalie’s Agency és Jeff Zalzali szervezésében.