Trendmagazin

Karácsony a Vörösmarty téren

- avagy hol vehetünk egyedi, minőségi ajándékot, akár az utolsó pillanat után is?

2010.12.22 | Hack Sára

„December 22-e van, és még mindig van olyan, akinek nem sikerült megtalálnom az ideális ajándékot!!!” Ha e cikk szerzőjéhez hasonlóan te is akut időhiányban szenvedsz, valószínűleg benned is felsikoltott már ez a mondat. Ám korai még pánikba esni, hiszen még van pár nap Karácsonyig! A Vörösmarty téren pedig biztosan minden kedves családtagunknak, barátunknak, üzletfelünknek, rég, vagy sosem látott rokonunknak, BKV-ellenőröknek, házinéninek, gázóra-leolvasónak, és minden hirtelen felindulásból megajándékozni kívánt embernek találunk valami különlegeset.

Karácsony a Vörösmarty téren (Fotók: Mosberger Vilmos)

A metróból kilépve ugyan a szokásosnál nagyobb tömeg sodor magával, ám amint a felszínre érünk, és megpillantjuk az ünnepi díszbe öltözött Fashion Street-et, és megérezzük az első faházakból áradó forralt bor-, és kürtőskalács-illatot hirtelen magával ragad az ünnepek hangulata. Kényelmes léptekkel közeledünk az évente megrendezésre kerülő Vörösmarty téri vásárhoz, ahol még az is kedvet kap az ünneplésre, aki nem szereti a Karácsonyt.


Még az első sarkon magunkhoz ragadunk egy fehér bögrében kínált pár deci forralt bort, ami többek közt fűtési funkciót is ellát a következő percekben. Elindulunk. A pavilonok közt haladva bepillantást nyerhetünk a magyar kézművesek gyönyörű világába, ahonnét kedvünkre válogathatunk a szebbnél szebb műremekek között. A több mint 100 kézműves elárusító helyen a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett hagyományőrző termékek, népi- és iparművészeti tárgyak között kézzel varrott kesztyűk, sapkák, pénztárcák, egyedi tervezésű kerámia- és üvegtárgyak, órák, tálak, edények sokasága, kézzel készült gyertyák, mézeskalács- és süteményhegyek, ószeres, könyvesboltok, kovácsbemutató és finomabbnál finomabb ételek várják mindazokat, akik fogékonyak a szépre és a jóra.


Európa kedvenc karácsonyi vásárán minden korosztály megtalálja a neki megfelelő programot. A kisebbeknek bábszínház, gyermekjátszó, és mikulás, a nagyobbaknak hangulatos zenék, vidám táncházak és a gyönyörű, egyedi, kézzel készült magyar műremekek biztosítják az ünnepi hangulatot. A hideg időjárás se rettentsen el senkit, hiszen a legtöbb büfé rendelkezik –a pazar ételkülönlegességeken kívül- kültéri melegítőkkel, és ne feledkezzünk el a tömeg előnyeiről sem: több ember, magasabb hőmérséklet.


Budapest legnépszerűbb ingyenes téli eseménye december 29-ig várja a látogatókat, így ne izguljunk, ha egy-egy rokon, barát számára még nincs ajándékunk Szentestén, mire találkozunk velük, biztosan találunk valami egészen különleges, személyre szabott meglepetést ezen az egyedülálló helyen.


Végül pedig ne feledjük, hogy a Karácsony szépségét nem az ajándékok, vagy azok árértéke adja, hanem az őszinte szeretetből fakadó ajándékozó szándék, valamint egyetlen ajándék sem ér annyit, hogy miatta antiszociális, idegbeteg állapotba kergessük magunkat, hiszen a stressz még az Ünnep alatt sem tesz jót a szívnek és a keringési rendszernek, a környezetünkről nem is beszélve. Igyekezzünk hát kerülni a stresszt, hogy az Ünnep ne a hisztérikus rohangálásról, hanem a kellemes, vidám hangulatban eltöltött közös estékről maradjon emlékezetes.

Mindenkinek kellemes, nyugodt Karácsonyt és sikerekben gazdag, áldott 2011-et kívánunk!