Trendmagazin

Karácsonyi dekorációs trendek

Az idei trend a skandináv karácsony hangulatát idézi

2012.12.24 | Kocsis Katica

A karácsonyt sokan úgy élik meg, mintha Damoklész kardja lebegne a fejük felett: neurózissal, szorongva, minden nap boldogan lehúzva 2-3 elvégzett feladatot. A készülődéssel járó izgalmak, az ünnepvárás, a lakás feldíszítése egyáltalán nem erről kellene, hogy szóljon: a karácsony az elmerengés, a lelassulás ideje, amikor átadhatjuk magunkat a fahéj illatának, hallgathatjuk a tűz ropogását és több időt tölthetünk szeretteinkkel, mint az év többi részében. A hideg és a korai sötétedés miatt egyébként is sokszor beszorulunk a lakásba, így a dekoráció talán még fontosabb szerepet kap. A Gyere Csináljuk Együtt Oldalak szervezésében Sipaki Annamária belsőépítész az ünnepváró és karácsonyi dekoráció rejtelmeiről osztott meg velünk néhány gondolatot egy este a Dunapark kávéházban. Megmutatta, milyen egyszerűen, sok ötlettel, és mindenki által könnyen elkészíthető dekorációkkal varázsolhatjuk otthonainkat ünnepivé.

Brit karácsony

A Modernito Design Studió tervezője először egy játékra invitált minket: az asztalra helyezett csodásabbnál csodásabb anyagminták, textíliák és egyéb kiegészítők közül kellett kiválasztanunk a számunkra legkedvesebb darabot. Előkerültek fényes terítők, csillogó anyagok, aranyló kellékek, nekünk pedig meg kellett indokolni a választásunkat. Én egy bézses árnyalatú elkötő bojt mellett döntöttem, ami keleties hangulatával igazán elragadó és ünnepi megjelenést kölcsönözhet a függönynek, sőt a megfelelő színű elemekkel társítva karácsony után is kiválóan megállja a helyét a lakásban. Volt aki díszpárnának vagy függönynek való anyagot választott, de jó ötletek születtek gyertyák vagy poháralátétek dekorálására is. A játék célja az volt, hogy megmutassa, szinten bármilyen darab dekorációs kellékké változtatható egy kis kreatív ráfordítással.

A játék után Annamari bevezetett minket a különféle karácsonyi trendekbe. Ahogyan a lakások, úgy a karácsonyi dekoráció is magán viseli az eltérő kultúrák meghatározó jegyeit: az angolszász országokban inkább a tradicionális színek dominálnak (britek, amerikaiak északabbra fekvő városai) a zöld, a vörös, az arany. A trópusokon viszont szívesen használnak rózsaszínt, lilát és élénkebb tónusokat is (Florida, Ausztrália), míg a hűvös Skandináviában a szürke-ekrü-fehér színekre kerül nagyobb hangsúly, apró vörös színfoltokkal. Szintén az angol nyelvű országok lakói azok, akik szívesen dekorálják a kandallót - ha van - a párkányára apró díszeket, gyertyatartókat helyeznek, textil-csizmákat akasztanak. A többszintes házakban a lépcsőkorlát is ünneplőbe öltözik: fenyőág vagy akár színes boa kerülhet rá. Globális trendnek tűnik, hogy a fenyőfa díszítő színei visszaköszönnek a lakásdíszek, a teríték, az ajándékok csomagolásában is, teljes összhangot alkotva ezzel.

Amerikai karácsony

Míg mi itt Európában inkább a belső terek díszítésére fókuszálunk, addig Amerikában a külterek dekorálására fektetik a hangsúlyt. Adventkor iszonyú mennyiségű, formájú, a szivárvány minden színében pompázó izzósorok, nagyméretű, sőt felfújható Mikulások, rénszarvasok „helyettesítik” a közvilágítást. A fehér karácsony hiánya sem gond, műhóból mindig akad bőven. Akár egy műanyag flamingót is bátran körbetekernek fényes izzókkal a karácsonyi dekorálás hevében... Az amerikaiak giccshez való vonzódása nem ismer határokat, ha ezzel azt érik el, hogy még jobban pompázzon otthonuk.

Az idei trend azonban ettől nagymértékben eltér, hiszen inkább a skandináv karácsony hangulatát idézi: jórészt a semleges színek, a fehér, a bézs, a barna és a szürke dominálnak majd, tehát a téli természet színei kerülnek előtérbe. E minimál színharmóniát a természetes anyagok összhangja egészíti ki, tehát merjünk bátran faágakat, terméseket felhasználni a dekorációhoz. E letisztult díszítésben mi is könnyedén átadhatjuk magunkat a karácsony szentségének.

Skandináv karácsony

Az este végén Annamari még olyan apró dekorációs ötletekkel is megismertetett minket, amiket mi magunk is könnyedén elkészíthetünk. Adventi naptárakat gyárthatunk apró mézeskalácsokból vagy akár csipeszekből is, de a díszpárnák is ünnepivé válnak, ha egy színes szalaggal masnit kötünk rájuk. Az asztal fényét emeli az üvegtálba helyezett izzók ragyogása, a szemmagasságba belógatott díszek, masnik, hópelyhek pedig senki figyelmét nem fogják elkerülni. Persze a dekorálás legfontosabb szabálya, hogy a trendektől függetlenül úgy díszítsük fel a lakást, hogy az maximálisan passzoljon az ízlésünkhöz és kifejezze a személyiségünket, mert csak így fogjuk ebbe a miliőbe jól érezni magunkat. És a karácsonynak sokkal inkább a kellemes hangulatról, mint a görcsös ünneplésről kell szólnia.