Trendmagazin

Kasszát robbantott a Breaking Dawn

A vámpírok itthon is beindították a mozik forgalmát

2011.11.22 | Trendmagazin

Ahogy szerte a világon, úgy itthon is tömegek masíroztak be a mozitermekbe a Kristen Stewart és Robert Pattinson által fémjelzett új Twilight filmre. A kritikusok porig alázták az alkotást, de a nézők özönlenek a vetítésekre.


A várakozásoknak megfelelően óriási érdeklődés követte a Stephenie Meyer tinivámpír történetének utolsó könyvének filmadaptációját. A Breaking Dawn cselekményét két filmre osztotta a Summit, az első rész idén november 17-én debütált, míg a szériát lezáró második részre egy évet kell várniuk a rajongóknak. A vámpírokkal, vérfarkasokkal és a halhatatlanság mítoszával fűszerezett, de alapvetően a tiltott szerelem örök kérdését feszegető történet utolsó előtti részére a Summit már hónapokkal ezelőtt elkezdett gyúrni, amikor a film egyik legjelentősebb részletéről, az esküvőről kezdett sejtelmes információkat csepegtetni. A rajongók pedig tűkön ülve várták, hogy megpillanthassák végre Bella menyasszonyi ruháját és bepillantást nyerhessenek egy igazi Twilightos esküvőbe.


A Summit rendkívül hatásos marketinggépezetének sikerét persze nagyban segítette az ezt megelőző három film, és az azokat létrehozó könyvek, hiszen az írónő már akkor világsikert ért el a regényeivel, amikor még a filmnek híre sem volt. Ennek a mélyen gyökerező rajongásnak lehet a következménye, hogy míg a kritikusok döntő többsége az eddigi összes előző résszel együtt a most megjelent Breaking Dawnt is lehúzta, addig a nézők túlzás nélkül kasszát robbantottak. A 110 millió dolláros költségvetésből készült film már a nyitás után 139,5 milliós amerikai és 144 millió dolláros tengerentúli bevétellel büszkélkedhet, ez bizony rendkívüli eredménynek számít. Kevés olyan filmet találunk, ami ennyire megosztja a kritikusokat és a nézőket: a Rottentomatoes.com adatbázisa alapján a kritikák összpontszáma nem több mint a harmatgyenge 28%, míg a nézői értékelések 92%-ra viszik fel a mutatót.

Robert Pattinson, Kristen Stewart és Taylor Lautner érkezik a Breaking Dawn angliai premierjén

A Breaking Dawn kirobbanó box office számai a rendezőt, Bill Condont is büszkeséggel töltötte el, aki az egyik interjúban elmondta, hogy hatalmas nyomás nehezedett rá, hiszen egy világszerte sikeres franchise utolsó részének legfontosabb feladatát kapta meg. Bevallása szerint ez a film volt az, amit eddigi munkái közül a legkevésbé teszteltetett le. Mindössze néhány ismerőse, barátja és a családja látta a kész alkotást a premier előtt. Kristen Stewart számára mérföldkő volt a Twilight 2008-ban, hiszen ez hozta meg számára a világsikert. Most azonban, hogy befejeződtek a forgatások a 21 éves színésznő szerint lezárul egy korszak az életében. „Jelenleg nem tudom, hogy mit fogok ezután csinálni, de szeretnék egy kis szabadidőt, hogy rájöjjek mi érdekel” - nyilatkozta Kristen, aki természetesen ezután is színészkedéssel kíván foglalkozni, jelenleg a Snow White and the Huntsmant forgatja.

A Twilight sztárjai az Entertainment Weekly legfrissebb címlapján

A hazai nézettségi adatokat a forgalmazó Pro Video Film hozta nyilvánosságra, ezek szerint Kristen Stewartra és Robert Pattinsonra a csütörtöki kezdéstől a hétvégéig mintegy 116 859 néző volt kíváncsi, ezzel a számmal a Twilight szó szerint uralta a magyarországi toplistát. Beszédes, hogy a második helyezett, a Linda Hardy főszereplésével futó akciófilm, a Halhatatlanok valamivel több mint 18 ezer nézőt hozott a hétvégén.

Hazai TOP10 országos nézettségi lista (hétvégi nézettség / premiertől számított nézettség):

1. Alkonyat - Hajnalhasadás (116 859 / 116 859)
2. Halhatatlanok (18 190 / 53 204)
3. Hogyan lopjunk felhőkarcolót? (17 563 / 45 231)
4. Lopott idő (12 192 / 147 420)
5. Tintin kalandjai (6861 / 36 697)
6. Éjfélkor Párizsban (6698 / 18 174)
7. Delfines kaland (4126 / 53 040)
8. Kémkölykök 4D: A világ minden ideje (3826 / 39 999)
9. Az adósság (2950 / 2950)
10. Fertőzés (1223 / 54 358)