Trendmagazin

Ki keres 46 milliárd forintot egy évben?

Hollywood-i keresetek TOP 40

2011.02.03 | Kirschner Dávid

A Vanity Fair idén is összeállította a tavalyi, 2010-es évben legjobban kereső Hollywood-iak listáját. A lista sztárok, rendezők, producerek gázsijait tekinti át, de nem tartalmazza a nem-filmmel kapcsolatos jövedelmeket, és az ügynökök, vezetők bevételeit. Ennek ellenére így is hazánk közel évi költségvetésének megfelelő összegekről van szó...


A lista kizárólag a filmekkel szerzett dollárokat összesíti, ide tartoznak a DVD-megjelenések is, de sok más munka nem (reklámok, stb.) tehát némelyek ennél is többet kalapoztak össze 2010-ben. A kétoldalas listát megalkotó Peter Newcomb-ot nagy dicséret illeti, ugyanis személyesen kereste fel a producereket, stúdiófőnököket, hogy minél hitelesebben közölje a listát. Bár az ügynökök nem szívesen beszélnek saját ügyfeleikről, de annál könnyebb szóra bírni őket a mások által menedzselt sztárok gázsijáról. A listát összeállító zsurnalisztát leginkább az lepte meg, hogy a TOP 40-ből hárman is dolgoztak ugyanabban a filmben (az 1 milliárd dollárt termelő Alice Csodaországban című filmben): Johnny Depp, Tim Burton rendező, és Joe Roth producer. A felsorolásból látszik, hogy a bűvös 20 millió dolláros felső gázsi-határ már nem lehetetlen egy filmért, ennek ellenére mégis óriási rés van a sztárok jegyzett, és tényleges kereste között (erre példakánt a Dilemmával papíron 17,5 millió kereső Vince Vaughn-t hozzák fel, aki állítólag jóval többet kapott). Az is kitűnik a listáról, hogy leginkább a szórakoztató, „popcorn mozik” hozzák a legtöbbet a Hollywood-iak családi kasszájába, amit jól bizonyít James Cameron vagy éppen Depp gázsija. A lista – ha nem is tud centre pontosan beszámolni a fizetésekről – mindenképpen rámutat napjaink Hollywood-i tendenciáira.

Johnny Depp tavaly négyszer annyit keresett mint 2009-ben

Gyakori eset, hogy egy megjelenő filmből már az előző évben van bevétele az alkotóknak, az idei listán például többen szerepelnek így, de a 2009-es ilyenfajta részesedés nem számított a 2010-es listán. A tavalyi összeállításban szereplők többsége az idein is rajta van, de a sorrend merőben változott. A tavalyi huszonegyedik helyezett Johnny Depp (25 millió dollárral) idén négyszer ennyit keresett, de a 100 millió dolláros gázsi csak a lista második helyére volt elég. Az ő 20 milliós fizetése Az utazóban nyújtott főszerepért remekül példázza, hogy ha egy produkció meg is bukna a mozipénztáraknál, a főszereplő attól még jól járhat vele. (Depp egyébként a Karib-tenger kalózai negyedik epizódjával is többet keresett, mint a producer Jerry Bruckheimer, aki csupán 10 milliót szerzett a produkcióval).

A tavalyi második Steven Spielberg volt 85 millió dollárral, ő most a harmadik az éves 80 milliós bevételével. Az ő bevételeivel kapcsolatban érdekesség, hogy javarészt a Universal Studio vidámparkja által fizetett jogdíjak alkotják. A legnagyobb megdöbbenést a másik kilenc számjegyű éves bevétel jelentette: a tavaly 50 millió dollárral a negyedik helyen szereplő James Cameron 2010-ben 257.000.000 dollárt, azaz, 46,4 milliárd forintnak megfelelő dollárt keresett, természetesen leginkább az Avatar-nak köszönhetően (ebből 248 milliója futott be tavaly, 2009-ben pedig még 50 millió!). Az idei negyvenedik Eddie Murphy 13 millió dollárral került fel éppen a listára, de tavaly például nem is szerepelt. Megmosolyogtató érdekesség, hogy a tavalyi 40. Brad Bitt idén nem került fel a listára, de kedvese, Angelina Jolie igen (tavaly 21 milliót, idén 23,5 milliót keresett) – vagyis a lista alapján többet keres Bradnél...


Robert Pattinson és Kristen Stewart konyhájára sokat hozott a Twilight-saga

A legjobban keresők között mindig ott találjuk többek közt Adam Sandlert (2010-ben 50 milliós dollár), Todd Phillips-et, a Másnaposok rendezőjét, Jerry Bruckheimer sztár-producert, Nicolas Cage-t, vagy éppen Sandra Bullock-ot, akit jelenleg Hollywood-ban olyan színésznőnek tartanak, aki sikerre visz bármilyen filmet. A listáról nem hiányoztak a népszerű Twilight-saga szereplői sem: előkelő helyen van Taylor Lautner, a maga 33,5 millió dolláros bevételével, ami azért érdekes, mert nem csak Pattinsont előzi meg, hanem tavaly még a listán sem szerepelt. Az említett Robert Pattinson 27,5 milliós keresete ellenére kettővel maradt le Kristen Stewart után, aki a tavaly legjobban kereső nőként 13. lett 2010-ben, bár csak 1 millióval kapott többet nála. Will Smith listára kerülése a készülő Men In Black III-nak köszönhető, amiért 20 millió dolláros gázsit kapott.