Trendmagazin

Kiállítás a víz alatt

A kényelmesebb érdeklődők fotókon is megtekinthetik

2012.06.02 | Oroszvári Péter

Minden művész leghőbb vágya, hogy alkotásai láthatóak legyenek valahol, legyen az egy múzeum, egy park, vagy akár egy utca. Jason deCaires Taylor nem elégedett meg ezekkel: ő a tenger fenekén keltette életre szobrait.


Taylor Európában és Ázsiában nőtt fel, gyerekként rengeteget búvárkodott Malajzia korallzátonyainál. Londonban tanult szobrászatot, de a víz szeretete megmaradt, 20 évnyi tapasztalatával búvároktatóként foglalkozott, és fotózta is a mélységet, mellyel több díjat is elnyert.


Első kiállítása a Közép-amerikai Grenada partjai mellett nyílt meg 2006-ban, melyet a National Geographic beválogatott a világ 25 csodája közé. Legfrissebb művei a mexikói Cancun vízében látogathatóak szabadon, de természetesen így nem sok ember gyönyörködhetne bennük: itt jön képbe a fotózás. Már magában a szobrai is felfoghatóak műalkotásnak, de a vízi környezetben teljesen más értelmet nyer minden. Elhelyezi, majd lefotózza őket, és ezeket is kiállítja neves galériákban. Természetes velejárója a nedves helynek az is, hogy idővel az élőlények belakják, így ezt a folyamatot is jól tudja ábrázolni fotóival.


Látványnak sem utolsó, de a férfi nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés visszaszorítására is. További információ, képek és videók elérhetőek a honlapján.