Trendmagazin

Kiegészítők a fagyos téli napokra

Melegen ajánlom!

2010.11.25 | Szabó Adrienn

Sál, sapka, kesztyű! – hangzik el az egyik legismertebb mondat a szülők téli szótárából. Ez, az a tökéletes együttes, amit már ki sem kell egészíteni a ’vedd fel’ paranccsal, mindenki érti miről is van szó. Ám sajnos sok fiatal megfeledkezik ezeknek a fontos kiegészítőknek a viseléséről.

Sapka

Kezdjük talán, a sapkával. Ez az a darab, amiből a legtöbb fazont, a legszélesebb színválasztékban és a legkülönfélébb anyagokból vásárolhatunk meg. Simán eljátszhatjuk a sapkák Gombóc Artúrát; svájci sapka, simlis sapka, lapos kerek sapka, kötött sapka, vízhatlan sapka, pom-ponos sapka, polár sapka, lyukacsos sapka, gyapjas sapka, beanie sapka.. stb. De jobban járunk, ha Artúr példájára nem vásároljuk fel az összes fejfedőt, amit találunk. Fontos szempontokat kell figyelembe vennünk az esztétikai funkciókon, és a stílusvilágunkon túl; a tökéletes darab kiválasztása során. Sokan vitatják, azt az állítást, hogy, aki hanyagolja hideg időben a sapka viseletét, annak a haja hullásnak indul. Nos, több orvosszakértőt megkérdezve arra jutottam, hogy az állítás orvosilag igazolt. Nemes egyszerűséggel annyi történik, hogy a fejbőrünk a hidegben megfázik, a hajhagymákkal együtt, melyek elhalnak és a haj hullásnak indul. Nem beszélve arról, hogy a fejbőrben lévő idegvégződések is olyan információkat közvetítenek agyunk felé, melyek a hidegre negatív visszacsatolással reagálnak. Szóval kétszer is gondoljuk meg, hogy beszerzünk egy zsebfésűt a sapka mellé és jól nézünk ki; vagy most nem hagyjuk összekócolódni rakoncátlan tincseinket a sapka alatt, húsz év múlva pedig veszünk egy dögös parókát!


Sál

De, Anya, ez megfolyt, szúr és amúgy is felhúzom a zipzárt!!! Nem tudom mások hogy vannak ezzel, de számomra a télről a legkellemetlenebb emlék: a sál. Ráadásul a kesztyű után az első olyan dolog volt, amit előszeretettel hagytam el - hozzátenném teljes mértékben „véletlenül”. A probléma ott kezdődött, hogy Édesanyám rendszerint újat vett és persze, hogy meggyőzzön róla, hogy van nekem való darab, mindig más félét. Na, de hagyjuk a szörnyűségeket! Ma már olyan szebbnél szebb, csinosabbnál csinosabb és a feladatukat tökéletesen betöltő sálakat és kendőket kínálnak a tervezők számunkra, hogy nem lehet, hogy valaki ne találjon sálat. Pár éve indult el egy hullám, ami nagyon támogatja ezt a kiegészítőt; nagy meglepetés volt számomra, hogy tavaly Bécs utcáin sétálva, mindenhol kedves sálárusokba botlottam. Ráadásul a brossok és kitűzők idén közkedvelt kiegészítők, melyeket akár sapkára, akár a sálakra feltűzhetünk, hogy még ékesebbé és hordhatóbbá tegyék a tüdőgyulladás egyik nagy megelőzőjét, a sálat.

Kesztyű

A másik olyan darab, mely sok fájdalmat, bajt és idősebb kori szenvedést megelőzhet. A csonthártyagyulladás és ideggyulladás, könnyen begyűjthető egy hidegebb téli napon kesztyű nélkül. Még, hogy valakinek nem fázhat meg a keze? Hát az egyik legtámadottabb felület téli időben a kéz. Ha kicsit átfáznak az ujjak, akkor a fájdalom ellen lehet tenni, de nem is gondoljuk, hogy a jövőben még milyen visszatérő problémáink fakadhatnak abból az apróságból, hogy megfeledkezünk a kesztyű viseletéről. Ráadásul már nem panaszkodhatunk, hiszen a komfortosságra is nagy igényt fektetnek még a legolcsóbb darabok kivitelezői is. Igen széles a kínálat mind anyag, szín és formavilág tekintetében. A legelterjedtebb forma ugyebár az ötujjas és a két ujjas verzió, azonban ezek kombinációi is megtalálhatóak a kínálatban. Amit nem ajánlok, az, az ujj nélküli kesztyű, ami tulajdonképpen nagyon dögös, de a célnak cseppet sem felel meg.


Muff

A muff ma már nem olyan elterjedt darab, de rendkívül praktikus azoknak, akik nem szeretik a kesztyűt. Elegáns, stílusos és egyedi darab minden muff, hiszen nem sűrűn jönnek szembe ebben a téli kiegészítőben az utcán. Aki tehát szeretne kitörni a hagyományos téli viseletekből és kicsit kitűnni a tömegből, annak bátran ajánlom a muff viseletét. Az örökké divatos, kényelmes kiegészítő bizonyos szempontokat tekintetbe véve praktikusabb. Hatalmas attrakció, amikor a tömött villamoson fél kézzel kapaszkodva megcsörren a telefon. Hős előadónk hófehér fogával kezdi tépni, hólé szagú kesztyűjét, egyesével, ujjairól, majd nagy nehezen arrébb lökdösve az összes utast, hatalmas táskájában elkezd kutatni a táska mélyén meglapuló, már vadul csörgő telefonjáért. Lássuk a muffos verziót: hősünk telefonja csörög, egy laza mozdulattal kibújik a muffból és már csak meg kell találni a telefont. Mennyivel kellemesebb!

Zsebmelegítő

Hatalmas nagy találmány. A kis műanyag párna nátrium-acetát túltelített vizes oldatával van megtöltve. Ennek az anyagnak az egyik fő tulajdonsága, hogy nagyon stabilan folyékony marad. Egy fém lap található a tasak belsejében, amelyet megpattintva az anyag elkezd kikristályosodni egy kémiai reakció folyamán. A zsebmelegítő képes felhevülni 50°C környéki hőmérsékletre. A hőt akár 3-4 órán keresztül képes tartani. Az ilyen termékek újrahasznosíthatóak, méghozzá olyan módon, hogy nemes egyszerűséggel kifőzzük. Az egész 5-10 percbe kerül és a piszok egyszerű csoda kütyü újra használható.


Fülmuff / fülmelegítő

Most pedig jöjjön a kedvencem. A fülmelegítő! Hatalmas találmány. 1873-ban találta fel Chester Greenwood. 15 évesen elege lett irreálisan nagy méretű füleiből, amelyeket sosem tudott megfelelő módon megóvni a hidegtől. Akkor úgy határozott, hogy körbeköti a fejét egy sállal, majd rájött, hogy nem a legmegfelelőbb megoldás. Végül feltalálta a fülmuffot, ami megoldotta fülproblémáit. Sokan támadják a mai napig ezt a találmányt, de csak nem lehet rossz, ha még a fülhallgatókat gyártó cégek is rákattantak az ötletre. Ráadásul ma már Chester találmányát továbbfejlesztették, így a pánt elvezethető a tarkónál, ami esztétikusabb, kényelmesebb és ami a hölgyeknek a legfontosabb: nem tesz kárt a tökéletesen belőtt frizurában!

Szóval, készüljünk fel kellőképpen a télre, ugyanis az időjósok az eddigieknél sokkal fagyosabb telet ígérnek. Állítólag rekordot fog dönteni a hideg, az eszköz és a lehetőség a kezünkben van, hogy védjük szervezetünket a mínuszok támadása ellen! Aki nem akar lenullázódni; az ne tegyen a hidegre, tegyen ellene!