Trendmagazin

Kik költenek legtöbbet utazásra?

Amerika még mindig népszerű

2013.06.13 | Munkatársunktól

A Visa nemrég megjelent Global Travel Intention 2013 tanulmányából megtudhatjuk a világ idei utazási trendjeit. A kutatás során mintegy 12 ezer utazót kérdeztek meg 25 országból, és arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a szaúd-arábiai utazók költenek egy utazásra a legtöbbet, átlagosan 6 666 dollárt, ezzel maguk mögé szorítva az ausztrálokat és a kínaiakat.

Az ausztrálok 4 118 dollárt költenek átlagosan külföldön, a kínaiak pedig 3 824-et. A globális skálán az átlagos utazásra szánt költségek 2 390 és 2 500 dollár között mozognak az idén. Főleg az ázsiai utazók körében várhatók jelentős különbségek az eddigi büdzsék és az idei között, hiszen Szingapúrban, Thaiföldön és Hongkongban közel a dupláját, 46%-kal többet, terveznek költeni külföldi nyaralásra az idén, mint tavaly. A közel-keletiekre és az afrikaiakra sem árt odafigyelni az idén, mert ők 76%-kal tervezik növelni az utazási keretüket.


Világszinten átlagosan 5%-os utazási költés növekedés várható, ez azt is mutatja, hogy kezd kimozdulni az utazási piac a válságból, bár az igazi fellendülés még minden bizonnyal várat magára.

A legnépszerűbb desztinációs ország az Egyesült Államok lett az elmúlt hónapok adatai és a megkérdezettek válaszai alapján. A válaszadók 17%-a mondta azt, hogy járt az Államokban az elmúlt két évben, és további 10% pedig tervezi meglátogatni az idén. A kedvelt országok között van még az Egyesült Királyság és Franciaország (12%) ám Kína, Szingapúr, Thaiföld és Hongkong sincs túlságosan lemaradna (10%). A felmérésből továbbá kiderül az is, hogy a világ utazásainak 31%-át Ázsiába tervezik az idén. Kiemelt úti cél lesz még Ausztrália és Észak-Korea is.