Trendmagazin

Kim Dotcom zeneszolgáltatóval támadna

A bűnszervezettel és pénzmosással vádolt Megaupload vezére új portált indít

2012.08.14 | Horváth Tamás

Nagy dobásra készül a Megaupload kétes hírű vezére: Kim Dotkom saját zeneszolgáltató szájtot indítana az idei év végén. A polgári nevén Kim Schmitz-ként ismert német üzletember nem akármilyen birodalmat épített ki az internet teljes adatforgalmának 5%-át kitermelő fájlcserélős weboldalával, amit idén januárban botrányos körülmények között záratott be az FBI. A többszáz millió dollárt kaszáló, fejedelmi életet élő Dotkomot rajtaütésszerűen, kommandósokkal vették őrizetbe új-zélandi kastélyában, majd tetemes óvadék ellenében engedték szabadlábra.

A kastély a Megaupload segítségével terjesztett tartalmak bevételeiből épült

Kim Dotcom továbbra is ártatlannak vallja magát, ügyvédei szerint őt nem lehet felelősségre vonni azért, mert oldalán egyesek illegális tartalmakat futtattak. A valóság közben az, hogy a Megaupload bezárása után a legnagyobb felzúdulás a különféle filmek, sorozatok és zenei albumok ingyenes megosztására szakosodott warezoldalak felől érkeztek.

Az FBI lefoglalta Dotcom luxusautóit

Közben a Megaupload bezárásának botránya egészen a Fehér Házig jutott, amikor Dotcom azzal vádolta meg Joe Biden amerikai alelnököt, hogy közvetlenül az ő utasítására csapott le rá az FBI (a rajtaütésről készült videó itt megtekinthető). Szerinte ugyanis az Obama-kormányzat ezzel a lépéssel próbálja kiengesztelni Hollywoodot és a nagy hatalommal bíró kiadóvállalatokat, akiknek vezetői egyre többször mutatkoznak Mitt Romney körül.

A Dotcomot védő ügyvédek a teóriát erősítendő utaltak arra a néhány hónapja történt kínos csörtére, amikor az amerikai filmkiadók szövetsége burkoltan megfenyegette Obamát, hogy ha nem áll ki a szórakoztatóipar mellett és nem tesz komoly lépéseket az illegális tartalmak megfékezésére, akkor majd ők is meggondolják, mennyire szeretnék az újraválasztási kampányát támogatni. Közben az új-zélandi bíróság határozatot hozott, miszerint aránytalan és törvénytelen volt a Dotcom kastélyát megszálló FBI akciója.

Kim Dotcom ezúttal egy saját zeneszolgáltatóval támadna

A német webguru azonban úgy látszik mit sem törődik az ellene felhozott vádakkal (melyek szerint cirka félmilliárd dolláros kárt okozott a valódi jogtulajdonosoknak), sem azzal, hogy bűnszövetkezetben elkövetett szerzői jogsértéssel és pénzmosással is vádolják, amikért akár 60 évet is kaphat. Ehelyett egy új gigaportál bevezetésére készül, amit Megabox névre keresztelt el. A Megabox egy független zeneszolgáltatóként üzemelne, ahol a művészek, előadók kihagyva a nagy cégeket, közvetlenül a rajongóiknak tudnák értékesíteni a műveiket, így az alapító szerint a bevétel 90%-a a szerzőknél maradna. Vagyis Dotcom ezúttal is a nagy angolszász kiadók és lemezvállalatok ellen indítana offenzívát, kérdés mekkora sikerrel.