Trendmagazin

Kína keményen adóztatná a luxust

Csökken a gazdaságuk, kell a plusz pénz

2013.06.28 | Munkatársunktól

Az új gazdaságpolitikai reformok részeként lehetséges, hogy Kína az eddigieknél is több luxustermékre vet ki extra adót. A tervek szerint a fogyasztási adók mértékében és szerkezetében is változások várhatók.

Sok olyan termék van, amelyek korábban luxusnak számítottak, mostanra viszont a mindennapi élet nélkülözhetetlen részeivé váltak - ezek a fogyasztási cikkek mentesülnek az adóemelés alól. Viszont az olyan luxuscikkek, amelyek bár egyre nagyobb kereslettel rendelkeznek az utóbbi években, de nem "szükséges" termékek, mint a luxusautók és egyéb drága holmik, nem kerülhetik el ezt az adót. Nagyobb adókkal fogják sújtani a nagyon környezetszennyező vagy nagy energiafogyasztású termékeket is.


A hírek szerint az 1.7 millió yuan (kb. 277 000 USD) értékű autókra 20%-os extra luxusadó kivetését fontolgatják. Kína luxuscikkek iránti kereslete idén várhatóan 20%-kal fog növekedni, és úgy számolnak, hogy a világon végigfutó prémium kategóriás kereskedelmének negyede Kínában fog lecsapódni. Ezek után nem meglepő, hogy a kínai kormány a luxuscikkek adóztatásában látja az állami bevételek növelésének lehetőségét, amivel a kínai gazdaság egyre csökkenő ütemét kívánnák ellensúlyozni.