Trendmagazin

Kitálalt az amerikai maffiavezér lánya

Egy könyv az amerikai szervezett bűnözés megalapítójáról

2014.04.15 | Munkatársunktól

Az önéletrajzi könyvével azonnal az érdeklődés középpontjába kerülő Sandra Lansky nagy lendülettel vágott bele életének elmesélésébe, miután megdöbbenve látta, hogy néhai édesapja, a hírhedt gengszter Meyer Lansky­, mennyire meghatározóvá vált a filmvilágban, hiszen olyan alkotásokban jelent meg karaktere, mint a Gengszterkorzó, vagy éppen a Mob City.

Meyer Lansky és lánya 1971-ben, Jeruzsálemben, a Siratófal előtt (Fotók: Sandra Lansky)

Hosszú évekbe került, mire Sandra Lansky rájött arra, hogy az ő gondoskodó apja volt az egyik alapító figurája az amerikai szervezett bűnözésnek. És most, 31 évvel a halála után sokkolva fedezte fel, hogy Meyer Lanskyt a szórakoztatóipar igen gyakran veszi elő. Az egykori gengszter magányos lánya minden lehetséges kérdésre válaszolt a 229 oldalas életrajzos emlékiratában, melyet Amerika egyik kiemelkedő írója, William Stadiem segítségével készített el.

„A Király lánya - avagy hogyan nőttem fel az alvilágban” című könyvében olyan neveket is elcsepegtet, mint Frank Sinatra, Fidel Castro, vagy Bugsy Siegel. Utóbbit ő úgy ismerte, mint édesapja régi cimboráját, Benny nagybácsit – egészen az 1947. június 20-­án történt Beverly Hills-i meggyilkolásáig, mely a férfi kedvesének a kastélyában történt. Ezt követően a gyászmeneten részt vevő egész családot balszerencse érte a szervezett bűnözésnek köszönhetően, mivel például Willie Moretti nagybácsi golyózáporban halt meg Joe Elbow szobájában, Jerseyben. Abe Zwillman nagybácsi öngyilkosságot követett el, Charlie Luciano nagybácsi pedig Olaszországba menekült. Frank Costello nagybácsi alig élt túl egy orvlövész által kilőtt golyót, melyet egyenesen közvetlen lőtávolságból lőttek rá. „Borzasztó volt”­ - mondja a most 76 éves Sandra, aki könyvében számtalan merényletről és erőszakos cselekményről említést tesz, amik édesapja kétes üzleti ügyeit végigkísérték. Elmondása szerint soha nem tettette a mély szeretetet, melyet a pöttöm apja iránt érzett, akire a mai napig széles körben tekintenek úgy, mint a maffia nemzetközi növekedésének kulcsfigurájára.

„Ő volt a legcsodálatosabb apa, még így is, hogy nem voltunk együtt sokat” – mondta a Daily News riporterének. „Ő mindig 1000 százalékon teljesített, mindenhová mentem vele, ahová csak tudtam. Erkölcstelenségre nevelt engem.” Ehhez hozzátartozott az is, hogy megengedte a kis Sandinek, hogy a drága teraszon korcsolyázzon a flancos Upper West Side-­i apartmanjuknál, és saját lova is volt a régi Central Parki istállónál. Sandra szerint a család régi barátja, a híres krónikaíró Nicholas Pileggi és a felesége, az író/rendező Nora Ephron­ buzdították arra, hogy írja meg a könyvet. „Nick és Nora mindketten ugyanazt gondolták, hogy meg kellene írnom a könyvet”­ - magyarázta, miért döntött az írás mellett. „Szerettem volna elmondani apám történetét, és az igazságot, ahogy valóban történt minden. Szerettem volna, ha minden jó elhangzik róla. Még a férjem sem tudott mindenről, ami a könyvben szerepel, pedig már 52 éve együtt vagyunk.”

Amerikában nagy érdeklődés övezi a könyvet

Sandra Lansky egyébként egyáltalán nem rajong az HBO­-n látható Gengszterkorzó című sorozatért, ahol tulajdonképpen az apja egy állandóan visszatérő karakterként van jelen a sorozatban. „Ez rettenetes”­ - magyarázza Sandra arról, ahogy az apját, és Charlie (Lucky) Luciano nagybácsit megformálták a sorozatban. „Volt egy rész, mely a drogokról szólt­ pedig ők pont ellenezték ezeket a szereket. Charlie egyszer bajba keveredett a drogok miatt, és akkor megígérte, hogy soha többet nem tesz ilyet.” Azonban a Keresztapa filmekért rajong, az eredetit több mint egy tucatszor látta a moziban. A sorozatra, melyben Lee Strasberg az apján alapuló karaktert játssza, Sandra megrázza a fejét: „Strasberg túl öreg volt,­ apám nem volt olyan idős, rokkant, és beteg sem.” A kedvenc Lansky ábrázolója a „Grace klinika” sztárja, Patrick Dempsey, aki a fiatal Meyert játszotta az 1991­-es Négykezes géppisztolyra című filmben.
[MINICIKK-4]

A szoros kötelékük ellenére Sandi úgy emlékszik édesapjára, mint egy szűkszavú emberre. Habár történeteiből megfigyelhető, hogy az amerikai szervezett bűnözés akkoriban erősebb volt, mint a U.S. Steel, ám elmondása szerint apja 1983­-as halála után nem örökölte meg a mesés vagyont. Szerinte az összes pénz Meyer testvéréhez, Jack bácsikájához szállt. „Nem érdekel ki tudott róla és ki nem, ez az igazság. Amikor apa bajba került, az egész készletet, vagyont és mindent a bátyjának adott. Vissza kellett volna hogy adják, de soha semmit nem kaptam vissza.”