Trendmagazin

KÖKI Terminált kapott Budapest

Átadták az új komplexumot

2011.10.26 | Major Imola

„Budapestnek, szeretettel!” Ezzel a kedves szlogennel adták át a KÖKI Terminált Kőbánya-Kispestnek és az ott lakóknak. A várva várt létesítmény valóban egy nagy ajándék akörnyéknek. A 80-as években épült közlekedési csomópont ugyanis az idő múlásával, már-már életveszélyessé kezdett válni, nem csak műszakilag, de közbiztonság szempontjából is . AKÖKI Terminál városrész rehabilitációs projektje ennek a problémának válaszaként érkezett.S bár emblematikus neve továbbra is él s marad, a csomópont egészen más pompábantündököl.


Mega méretei ellenére a második helyen áll a ranglistán, de versenytársaihoz képest sokkalösszetettebb. Komplex egységként foglalja magába a tömegközlekedési csomópontot, ésa bevásárlóközpontot. Így nem csak kényelmessé teszi az ügyintézést és a bevásárlást, derengeteg időt is megspórol nekünk.

56.000 négyzetméteren, több mint 200 üzlet nyújt nekünk vásárlási örömöt. Természetesena választék itt is hasonló, mint a többi bevásárlóközpontban. Annyival tették színesebbé apalettát, hogy kialakítottak mini butik méreteket is, így a kisvállalatoknak is van lehetőségükmegmutatni magukat, sőt pop-up üzletek is lesznek, ahol próbajelleggel tudnak megnyitni.


Érdekessége ezen kívül, hogy mozi nem épült, így aktív időtöltésre cserélték a mármegszokott szórakozást. A 15.000 négyzetméteres tetőterasz ugyanis futópályát,kalandparkot és kerti mozit is tartogat az odalátogatók számára. Csodaszép parkjavalószínűleg 2012 tavaszától lesz igazán értékelhető, amikor elkezd újra élni a természet ésszárnyra kel a szerelem.

Belső kialakításában főként arra törekedtek a tervezők, hogy minél szellősebb, világosabb ésfunkcionális legyen az épület. Meggyőzze arról az embert, hogy ide legközelebb is érdemesjönni, mert barátságos. Természetesen a megjelenés sem volt másodlagos, kellemesszínvilággal és izgalmas belsőépítészeti megoldásokkal dobták fel a teret.

Az áruház ezen kívül számtalan további figyelmességgel kívánja elérni, hogy szerethető ésemberközpontú plázaként gondoljuk rá. Gyermekmegőrző játszóházat működtet, fenntartegy külön Baba-Mama szobát és az útban lévő cuccainknak csomagmegőrzőt és ruhatáratalakított ki.

S ahogy az egész Köki, a tömegközlekedési csomópont, is nagymértékben változott. Igazmég nincsen teljesen kész, de nagyon jól alakul. A bevásárlóközpont földszintjére került abuszpályaudvar. Ez sok tekintetben nagyon pozitív. Nem csak könnyen megközelíthető éspercek alatt elérhető, de egyrészt fedett, másrészt fűtött, össze se hasonlítható elődjével.A metróvégállomás az eredeti helyen maradt, de bővült új peronokkal és környezeteteljesen új köntöst kapott. Pillanatok alatt a bevásárlóközpontban találjuk magunkat ésha céltudatosan megyünk, néhány perc alatt- sortól függően- elintézhetjük dolgunkat. Avasúthoz vezető folyosó egyelőre még újítás alatt, de egészen biztos, hogy a végeredménytovább emeli a környék színvonalát.


Most, hogy van egy kis sejtésünk mit is várhatunk, itt az ideje, hogy saját magunk istapasztaljunk. Irány a KÖKI Terminál! Mi most a tömegközlekedést választottuk, mertkíváncsiak voltunk az új peronra, az új felüljáróra, s arra, hogy a megközelítés valóbankönnyű és gyors-e?! A megszokott módon, sok ember szállt le a végállomáson, s úgy tűntmindenkinek egyértelműek voltak a kiírások és problémamentesen haladtak céljuk felé. Azúj felüljárót használva, valóban pillanatok alatt a bevásárlóközpontban találtuk magunkat.Ahogy beléptünk elénk tárult az a szellős tér, amit már említettünk. Első dolgunk volt azinformációs pult, vagy a térkép megkeresése, hisz életünkben először jártunk itt. Jó volt,hogy nem is kellett messze mennünk, kutatnunk-keresnünk, mert egyből szembetalálkoztunkegy információs táblával, ahonnan ellehetett venni egy prospektust, amin az épület teljesalaprajza rajta volt . Így hiába az első találkozás, rögtön célirányosan tudtunk továbbhaladni. Nekem ez egy meglepő és szokatlan dolog volt, mert általában ez hazánkra nemjellemző. Célirányosan az étkezdéket kerestük, mert nagyon éhesek voltunk. Automatikusanelindultunk lefelé, de szerencsére velünk volt a mindent tudó térkép, amiből rájöttünkirányt tévesztettünk és felfelé kellene mennünk.

Mentünk mendegéltünk, szemrevételeztükközben azért az üzleteket is. Néhány kisebb óra- ékszer üzlettel és kávézókkal találkoztunk,majd várva, hogy célunkat elérjük és elénk tárul a kaják birodalma, kicsit túlzásnak bizonyultaz elképzelésem. A vendéglátó szektor ugyanis a pláza méreteihez képest véleményemszerint kisebb, mint amit elbírt volna. Persze lehet, hogy csak én voltam már nagyon éhesés nem is tudtam szemrevételezni a környezetem. A kínálat változatos és a többi plázáhozhasonlóan, az ismert kedvencek vonulnak fel. Ami feltűnt, hogy a legnagyobb sor a KFC előttállt, s hogy vajon miért, könnyen és gyorsan megtaláltam a választ. Nincsen McDonald’s.Amikor leültünk megenni az XY-nál vett vacsinkat feltűnt, hogy nagyon szép, meleg árnyalatúkiegészítőket kapott ez az egység, főként cappuchino, vajszínű és barna uralkodott.


A következő napirendi pont természetesen a mosdó volt, mert sokat elárul a helyrőlszerintem. A legigényesebb belsőépítészek ugyanis erre is nagy hangsúlyt fektetnek. Azelső benyomásom jó volt, persze itt is mint minden hol, éppen akkor dolgozott serényen atakarító néni és kellemetlenül kerülgettem a már feltörölt területeket, hogy ne, hogy kárbavesszen a munkája, de ettől függetlenül azt mondhatom igényes. Indultunk is tovább. Nemmaradt más hátra, mint üzletből ki üzletbe be. Találkoztunk H&M-el, Tally Weijl-el, Tezenis-sel, Vögele-el, Promod-dal és Dress-Box-al is. Körbejártuk a kedvenceket, tényleg kellemesvolt itt sétálgatni. Nagy volt a tér, az emberek eloszlottak, nem volt zsúfoltság, pedig elégsokan fedezték fel az ismeretlent. Egy valami azonban már az első pillanatban feltűnt, sbár lehetséges sokak számára apróságnak tűnhet, mégis szerintem irtó kellemetlen. Apadlóburkolat nagyon csúszós. Persze lehetséges, hogy még azért mert frissen volt polírozva,vagy mert még nem járatódott be, de magas sarkúban egészen biztos, hogy bosszantó,persze nekem szerencsém volt, éppen plázatúrára mentem, ezért lapos cipellőt vettemfel. De visszatérve az eredeti gondolathoz, pozitív benyomással volt rám a hely. Örültem,hogy a Tesco és a Müller is igényt tartott egy-egy üzletre így könnyedén a háztartásidolgokat is pótolhatjuk, nem csak a ruhatárunkat bővíthetjük. Van posta és több bankfiókis, kellemes kis kávézók, tehát tényleg mindent egy helyen el tudunk intézni.

A tetőterasztbevallom nem néztem meg, de szerintem tavasszal mindenképpen ellátogatok a kertmoziba,mert ez Budapesten egyedülálló. Utamat tovább busszal folytattam, ezért követtem abuszpályaudvar tábláját. Egy helyre koncentrálódva álltak a buszok és így könnyedénmegtaláltam a nekem legmegfelelőbbet anélkül, hogy eláztam volna.Azt kell, hogy mondjam: Szeretettel befogadunk KÖKI Terminál! És Nektek mi avéleményetek?