Trendmagazin

Kommandósokkal is végeztek Líbiában

Az FBI nyomoz

2012.09.14 | MTI/TM

Az amerikai haditengerészet két volt kommandósa is meghalt az Egyesült Államok bengázi konzulátusa elleni keddi támadásban - közölte az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton a terrorcselekmény után két nappal, helyi idő szerint csütörtökön fedte fel mind a négy áldozat kilétét.

Elszabadult indulatok

Eddig csak olyan információk jutottak el a nyilvánossághoz, hogy a konzulátus elleni támadásban Chris Stevens, az Egyesült Államok líbiai nagykövete, Sean Smith, a külügyminisztérium információs hivatalának egyik alkalmazottja, illetve a külképviselet két, meg nem nevezett munkatársa halt meg.

Hillary Clinton most nyilvánosságra hozta, hogy a halottak között van Tyron Woods és Glen Doherty, a haditengerészet SEALS nevű osztagának két korábbi, tapasztalt kommandósa is, aki megjárta Irakot és Afganisztánt is. A külügyminiszter nem részletezte, hogy milyen minőségben teljesítettek szolgálatot a külképviseletnél, de sejteni lehet, hogy biztonsági feladatokat láttak el. Médiaértesülések szerint Doherty feladata az volt, hogy vállról indítható légvédelmi rakéták után kutasson Líbiában, Woods a konzulátus védelmében teljesített szolgálatot.

Chris Stevens autója - nem tudták megvédeni

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozást indított a líbiai Bengáziban az Egyesült Államok konzulátusa elleni támadásban meggyilkolt négy amerikai ügyében - jelentette be Dohában Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter. Az FBI emberei Líbiában gyűjtenek bizonyítékokat az incidenssel kapcsolatban.

A SEALS (a rövidítés a Sea, Air an Land, vagyis tenger, levegő és föld szavakból ered) az amerikai haditengerészet különleges csapata. A legkeményebb feltételek között kiképzett katonákról van szó, akik a legvakmerőbb titkos akciók végrehajtásával váltak ismertté. Az elitegység tagjai tucatnyi tikos hadműveletet hajtottak végre az elmúlt években az al-Kaida terrorhálózat és más iszlamista csoportok ellen Pakisztánban. Tavaly májusban ugyancsak ennek az osztagnak a kommandósai végeztek Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével.