Trendmagazin

Kortárs művek a versailles-i kastélyban

Nem mindennapi kiállítás

2012.06.26 | Kocsis Katica

A versailles-i palota mindig is a par excellence művészet helye volt, ahol az alkotók otthon érezhették magukat és bemutathatták műveiket. Azonban a versailles-i palota tulajdonképpen sosem működött kiállítási térként, mégis a belső részeket teljesen áthatja a művészet. Egy olyan helyről van szó, mely bőségesen díszített, rendkívül teljes és gazdag, így úgy tűnhet, hogy már semmit sem lehet hozzáadni. Azonban éppen ettől kihívás a kortárs művészet számára ez a hely, hiszen lehetőséget ad számtalan merész ötlet, kísérlet megvalósítására.


Valószínűleg éppen ez az oka, hogy a palotában már több ízben állítottak ki kortárs munkákat. Ezt a hagyományt folytatva idén a portugál alkotó, Joana Vasconcelos munkáit tekinthetjük meg egészen szeptember 30-ig. Vasconcelos az első nő és a legfiatalabb művész, aki bemutathatja alkotásait e csodálatos helyen, olyan nagy művészeket követve, mint Jeff Koons vagy Takashi Murakami.


A portugál alkotó munkái arra az ötletre épülnek, mely szerint a világ nem más, mint egy opera és a művésznő számára Versailles éppen azt az operai és esztétikai ideált testesíti meg, ami rendkívül inspiratívan hat rá. A bemutatott munkák csak ezekben a terekben tudnak megfelelően működni, csak Versailles-ban léteznek. Vasconcelos azt is elmondta, hogy ez az a hely számára, ahol egyszerre érzi a valóságot és az álmokat, a mindennapokat és a varázslatot, az ünnepet és a tragédiát.


Munkái Versailles világát jelenítik meg kortárs köntösben, felidézve a palota fontos nőalakjait, miközben arról is számot adnak, hogy milyen tapasztalatokat jelent a művésznő számára portugálként Franciaországban léteznie.


A kiállított szobrok igencsak szokatlanul hatnak a palota terében, ugyanakkor grandiózus nagyságukkal mégis jól illeszkednek a gazdag termekbe. A látogatók például a Gabriel lépcsőházban egy hatalmas kézzel készített textilekből összevarrt formával találkozhatnak, mely szinte rájuk omlik. Az alkotás a Mary Poppins nevet viseli. Mary Poppins, modern korunk angyala a lépcsőház építőjére Ange-Jaques Gabrielre utal, de kapcsolatban áll Gábriel angyallal is.


A Tükörteremben Marilyn gigantikus lábbelije fogad minket, amit rozsdamentes acélfedőkből állítottak össze. Gulliveri hatást kelt e pár cipő, amivel a művésznő a nők köz- és magánszférában való előtörésére utal. Érdemes még megemlíteni a Lilicopter munkát is, ami tulajdonképpen egy Bell 47-es helikopter rengeteg rózsaszín strucctollal és Swarowski kristályokkal.


A kiállítás e munkákon kívül még számos rendhagyó és különleges alkotással vár, tehát, aki teheti, az mindenképp látogasson el Versailles-ba. Ha pedig lemaradnánk az eseményről, akkor a kiállítás honlapján is elég sok információhoz hozzájuthatunk.