Trendmagazin

Kowa, aki tényleg tele van energiával

A népszerű zenész jövőbeli terveiről is mesélt nekünk

2011.11.25 | Kocsis Katica

Kowa sokunk számára ismerős: vagy a Kowalsky meg a Vega koncertekről, vagy a Black.out bulikról, esetleg egy jógaórájáról. Én most egy asztalnál ülhettem vele és a beszélgetés során meríthettem az energiáiból.

Kowalsky meg a Vega (Fotók: kowa.hu)

Aki figyelemmel kísérnek Téged, azok pontosan tudják, hogy milyen sűrű most az életed: a Kowalsky meg a Vega tíztagúra bővült, a Black-outtal akusztikus bulikat csináltok, emellett még jógát is oktatsz. Hogy érzed magad mostanában?

Nagyon köszönöm kérdésedet, alapvetően elég jól, de tényleg nagyon sűrű most a program: az új csapatnak először össze kellett hangolódnia és most itt volt a stúdiózás is, melynek eredménye az új cd. Sok munka volt vele, de szerettem csinálni, így egyáltalán nem volt megterhelő.

A mai naptól mindenki hozzájuthat az új lemezhez. Nem telt el sok idő a legutóbbi lemezetek óta...

Igen, ez így van. A zenekar már 10 éve létezik, és úgy gondolom, hogy e 10 évnek méltó keretbefoglalása lett ez az új anyag. És valójában nemcsak egy lemezről beszélünk, hanem egy dupláról, mely az új dalokon kívül tartalmaz egy válogatás albumot is.

Emlékszem, én éppen egy Black-out buliról hazatérve értesültem a Kowalsky meg a Vega átalakulásáról. Akkoriban elég sokan aggódtak a zenekar jövőjét illetően. Nem féltél belevágni?

Belevágni nem féltem, inkább csak az volt nehéz, hogyan kezeljem a kezdeti felfordulást. Engem nagyon megdöbbentett, hogy az akkori zenekari tagok negatívan álltak a dologhoz és így elváltunk egymástól. De magától a projekttől nem féltem, mivel nem volt vesztenivaló. Persze ez a felállás így sokkal költségesebb, viszont megéri, mivel a szélesebb hangszerelésnek köszönhetően, sikerült egyfajta többletet elérni. És persze ott van az a rengeteg pozitív visszajelzés is.


És a jobb színpadi hangzás is...

Igen, persze. És én úgy veszem észre hogy a koncertek hangulata is jobb lett. Ehhez persze szükség volt arra, hogy az új tagok is összehangolódjanak.

Már most látszik ez az összehangoltság. Rengeteg energiát tudtok közvetíteni a közönség felé. Te miből meríted ezt a sok pozitív erőt?

Ez egyszerű: komolyan veszem azt, amiről beszélek, amit csinálok. Hiszem, hogy az ember nem csak egy biológiai robot, hanem szellemi lény, ami egy nagy egységhez tartozik. Ennek tudata adja az energiáim nagy részét.

November 25-én Ocho Machoval fogtok együtt zenélni. Honnan jött ennek az ötlete?

Az úgy történt, hogy mi visszakerültünk a CLS kiadóhoz, és ott Ádám (Bérczes Ádám, a CLS kiadó vezetője) hívta fel a figyelmemet az Ocho Machora. Később találkoztunk és kitaláltuk, hogy lehetne csinálni valamit közösen. Először csak egy közös számban gondolkodtunk, ami meg is született. Ezt követően pedig felmerült, hogy miért ne csinálhatnánk közös koncertet is akár.


Kik azok, akikkel még szívesen zenélnél?

Rengetegen vannak. Például Jamie Winchesterrel már volt szerencsém egy színpadon állni, de nagyon remélem, hogy egyszer majd a Quimbyvel is lesz alkalmam zenélni, vagy a Hiperkamrával. A Tankcsapdával a Black-out kapcsán már csináltunk ilyen közös projektet. De most nehéz lenne itt mindenkit felsorolni.

A Black-out a Kowalsky meg a Vegánál egy jóval keményebb vonalat képvisel. Hogyan tudod összeegyeztetni ezt a két dolgot?

Igazából nincs mit összeegyeztetni, ezek másfajta dolgok. A Black-out sokkal hamarabb volt, a Kowalsky pedig csak egy szólólemezként indult. Ott már az indulásnál teljesen mást akartam, nem szerettem volna egy Black-out 2-t csinálni. És most ezért is jó a Kowalsky kibővülése, mert így még inkább eltávolodik a Black-outtól. Zeneileg színesebb lett és már nincs meg az a rockos hangzás, ami az élő bulik sajátja volt. Tehát ügyelek arra, hogy ne legyen összeegyeztethető ez a két dolog. Ez szándékos a részemről.

Most a Black-outtal mégis csináltok akusztikus esteket, ami sokkal lágyabb, mint az “eredeti”.

Igen, de ez még mindig másabb, mint a Kowalsky. Ez inkább egy családiasabb dolog. Eredetileg a Szabi keresett meg ezzel az ötlettel (Csányi Szabolcs, Black-out) és mindössze néhány alkalomra szántuk ezt a felállást. Azonban egyre több ilyen jellegű bulit csinálunk, mert igen nagy rá az érdeklődés.


Milyen hasonló jellegű, nagyobb terveid vannak a jövőt illetően? Készülünk egy nagyszabású koncerttel a Kowalsky meg a Vegával, mely január 26-án lesz a MÜPA- ban. A tervek szerint 17-18 ember lesz a színpadon, vonósnégyesekkel kiegészülve. Ez már egy igazi big band lesz egy kis szimfonikus ízzel, melyről felvétel is készül, amit majd reményeink szerint egy napilaphoz tudunk csatolni mellékletként. Ez ugyan nem egy újabb sorlemez, de mégis valamiféle kuriózum.

Egy valami még nagyon érdekel. Hogyan látod magad tíz év múlva?

Hát, ez egy érdekes kérdés. Először most meg kell élni a 10 éves szülinapozást, ez remélhetőleg mindenki örömére váli majd. Én most nagyon jól érzem magam, ez az év jó döntések sorozata volt, és hamarosan jól fog esni egy kis pihenés is. 10 év múlva? Remélem, hogy majd akkor is vállalni fogom a döntéseim súlyát és akkor nem hiszem, hogy bármilyen meglepetés ér majd, ha majd tükörbe kell nézni.

Kívánom, hogy így legyen. :)