Trendmagazin

Lakájok nyomdokában

Az intelligens otthon

2010.09.14 | Sulyok Janka

Napjainkban már nem számít elérhetetlen, utópisztikus elképzelésnek a lakásban kiépített luxus elektronika; a mindennapi élet megkönnyítésére alkalmazott modern technológia megalkotta az intelligens otthon fogalmát. A komplex megoldások igény szerinti összetételben egyesítik az ingatlan biztonságtechnikájától kezdve a szórakoztató elektronikán át a különböző kényelmi berendezések (öntözőrendszer, szauna, jacuzzi stb.) működtetését.


Már hazánkban is számos cég ajánlja a korszerű házautomatizálás kivitelezését végző szolgáltatásait. A koncepcionális tervezés többek között olyan személyre szabott lehetőségeket kínál, mint például a távvezérléssel működtetett világítás-, fűtés- és árnyékolástechnika, ami a háztulajdonos elképzeléseihez illeszkedve működhet falba süllyesztett vagy mobil érintőképernyős vezérlővel, illetve az épület összes technikai funkcióját egyesítő, egységes központi rendszerrel.

A rendszer kiépítését lebonyolító vállalat munkája a tervezéssel kezdődik. Ez a szakasz az optimalizált működésű, energiatakarékos és a legbiztonságosabb megoldások kiválasztását foglalja magában. A megrendelő minden igényét kielégítő lehetőségek közül válogathat: a páratartalom-optimalizálás, a biztonsági rendszerek, árnyékoló berendezések, a szellőzés- és klímavezérlés mind a lakás kényelmi szintjét fokozzák. Lényege a minél egyszerűbb vezérelhetőség; az otthon egyetlen gombnyomással működtethetővé válik. Mindehhez nem szükséges műszaki zseninek lenni; a szakértők által telepített és beállított rendszer gördülékenyen működik, sőt telefonon vagy PC-n keresztül házon kívülről is vezérelhető a luxuselektronikai berendezés. Léteznek egészen egyszerű, a hagyományostól alig különböző megoldások is, melyek formatervezett fali kapcsolókkal történő kezelést jelentenek. Kényelmesebb lehetőségként a kézi távirányító használata kínálkozik; ezek házon belül korlátlan számban használhatóak. A többféle típusú vezérlők közül a legbonyolultabbak a nagy felbontású színes érintőképernyős távirányítók.


A világítást lehet egyedileg, vagy központilag szabályozni, sőt előre beállított világítási hangulatok tárolására is lehetőség van, mely szintén bármikor előhívható. A legmerészebb elképzeléseket is felülmúlja az otthonban kiépített meteorológiai központ, ami az időjárás érzékelése (hőmérséklet, fényerősség, csapadék, szélsebesség) és kijelzése mellett az adatok alapján állítja be a redőnyöket, napellenzőket, eső esetén pedig automatikusan zárja be a tetőablakokat.

Az intelligens otthon nem csak nagyfokú kényelmet, hanem rendkívüli biztonságot is jelent a tulajdonosok számára. A hétköznapi ember számára túlzásnak és fölöslegesnek tűnnek az olyan lehetőségek, mint például az állapot-ellenőrző telefon, a pánik gomb vagy a szimuláló-berendezések. A mozgásérzékelő kerti világítás és a tűzjelző-rendszer alkalmazása már nem számít rendkívülinek, ezzel szemben a nyitva felejtett ajtókat jelző és a háztartási gépek hibás működésére figyelmeztető funkció még nem általánosan elterjedtek. A lakók távozásakor a riasztó élesedik, napnyugta után pedig megkezdődik a jelenlét-szimuláció: a szokások alapján változó világítás és tévé-hangerő az otthontartózkodás látszatát kelti.


Mivel a rendszer alapja az internet, ez egyszerre a videókommunikáció és a telefonálás lehetőségét is magába foglalja, melyhez akadály nélkül csatlakoztatható kamera is. Ennek segítségével a világhálón keresztül a tulajdonos bármikor, bárhonnan betekinthet otthonába. A multimédiás és kommunikációs funkciók sora folytatódik; lehetőség van zenék, hangfelvételek, képek, videók tárolására. A legtöbbször az automatizálás része egy komplett házimozi rendszer beépítése is. Az üzemmód előhívásakor a tulajdonosnak csak egy feladata marad; hogy kényelembe helyezze magát kedvenc foteljében. A lejátszó automatikusan bekapcsol, megjelenik a projektor, a világítás az előre beprogramozott szerinti fényerőre halványul. Ugyanez a videórendszer digitális rögzítőként is szolgál; a kertet figyelő kamera felvétele a tévé képernyőjén egyidejűleg, illetve később bármikor megtekinthető.

Vitathatatlan, hogy az intelligens otthon az abszolút kényelmet és biztonságot a luxus kategóriájáig fokozza. Az azonban elgondolkodtató, hogy egy ilyen sokoldalúan alkalmazott rendszer valójában egy társ funkcióját tölti be; ismeri tulajdonosa szokásait, pontosan tudja, hogy lakója mikor alszik el és mikor kel fel. Észben tartja legszemélyesebb dolgait, emlékezteti feladataira, reggel a rádió hangjával és kávéval ébreszt. Sőt rögzíti a mindennapi történéseket is, ezért emlékszik, hogy melyik nap mikor csengetett be a postás vagy éppen egy éve szilveszterkor milyen volt a kinti hőmérséklet. A „kapcsolat” persze nem egyoldalú; a háztulajdonos is folyamatosan figyelemmel követheti otthona állapotát, aki/ami értesítést küld, ha valamilyen rendkívüli tevékenység vagy hiba észlelése esetén segítségre van szüksége. Ez történhet sms-ben is, vagy mobiltelefonra küldött képüzenetként, de csúcstechnológiás megoldásnak az Internetes felügyelet számít. Nem meglepő, hogy egy ilyen széleskörű szolgáltatás mindentudásával képes ellátni a lakásban található növények automatizált gondozását is. A helyiség páratartalma, hőmérséklete és a virágföld nedvességét mérő adatok alapján végzett rendszeres locsolás egyedi beállítások szerint működik, hasonlóan a népszerű és elterjedt kerti öntözőrendszerekhez.


Az ötletek, fejlesztések sora folytatható, a következő évtizedek még több újítást ígérnek. Ezzel párhuzamosan pedig egyre szélesebb rétegek előtt nyílik meg a ház-automatizáció lehetősége. Napjainkban ennek már nem annyira a pénz, inkább az egyéni értékrend szab határt: vannak, akik számára nem egy önműködő lakás jelenti az intelligens otthon fogalmát.