Trendmagazin

Lakást kap, mert megszületett

Az orosz kormányzat a gyermekek születését pénzügyi támogatással ösztönzi

2012.09.25 | Kegyes Csilla/MTI

Négyszobás lakást kap Szentpétervár ötmilliomodik lakosa - jelentette be hétfőn az orosz nagyváros kormányzó-helyettese. A kislány, akinek a Ljudmilla nevet adták, szombaton született meg a Sarkov család negyedik gyermekeként. Két fiútestvére és egy nővére van.

Az ötmilliomodik szentpétervári lakos születése alkalmából eldördültek a Péter-Pál-erőd ágyúi is. A büszke édesapa pedig emlékül hazavihette a lövedéket. Az édesanya viszont babonából nem mutatta meg a fotósoknak az újszülöttet. Az ortodox vallási hagyományok szerint a keresztelőig kívülálló nem láthatja a gyermeket, mivel addig védtelen mindentől és mindenkitől. Szentpéterváron a múlt szombaton 179 gyermek jött a világra. A Szmolnij épületében lévő városvezetés adatai szerint a település lélekszáma a múlt pénteken még 21 fővel volt csak kevesebb az ötmilliónál. Az északi orosz nagyváros lakossága egyszer, 1988-ban már elérte ezt a számot.


Oroszországban, amelynek lakossága a 2010 január elsejei hivatalos adatok szerint 141 millió 900 ezer főből állt, 1999-ben érte el mélypontját a születések száma. 2004-től lényegesen javult a helyzet, de még mindig nem éri el az egy évre jutó halálozások számát.

Az idén július végéig 1 millió 77 ezer gyermek született Oroszországban, ugyanakkor 1 millió 120 ezren haltak meg ebben az időszakban. Az orosz kormányzat a gyermekek születését pénzügyi támogatással ösztönzi. A munkaügyi és szociális minisztérium adatai szerint az állami program végrehajtásának öt éve alatt 21,2 százalékkal több gyermek született a korábbi éveknél.