Trendmagazin

Lakhatóvá tenni az absztrakt geometriát

Nyaraló az erdő szélén

2012.04.18 | Kocsis Katica

Az ausztrál McBride Charles Ryan stúdió tervezte azt a nyaralót, mely a Mornington-félszigeten, Rye városának tengerpartján található, Délkelet-Ausztráliában. Melbourne-tőlmindössze másfél órás autózással eljuthatunk e csodálatos helyre, ahol az épület ahomokdűnékből kinövő fák rejtekében helyezkedik el.


A 2777 négyzetméteres nyaraló 16 vadvízi strand közelében foglal helyet. A tervezőkolyan házat álmodtak meg, ami az erdő szélén található, így egyaránt közel van atermészethez és a strandokhoz is. A nyaralás így túrázással és fürdőzéssel is eltelhet.A ház formája kezdetben spirális vagy kagyló formájú volt, később ezt egy sokkalkomplexebb alakzat váltotta fel, mely egyfajta reakció a Klein-féle palackra. Ehhez azonbanfel kellett használni a topológia eredményeit. A Klein-féle palack is, úgy ahogy a Möbius-szalag topológiai formák: a térben elmozdíthatóak, deformálhatóak, de ettől még nemváltoznak meg. A fánk is fánk marad, ha elcsavarjuk vagy eltorzítjuk, de topológiailag csakakkor változik meg, ha elvágjuk. Az MCR csapata lelkesen közelített ezekhez a topológiaiformákhoz: úgy gondolták, hogy a matematikusok által kifejlesztett felületek felhasználásávalúj térbeli kapcsolatokat és konfigurációkat lehet létrehozni.


A Klein Bottle House tehát egy önmagába visszatérő forma, de funkcionálisanmégis otthonként szolgál. A csapat hitt abban, hogy a Klein-féle palack origami verziójamegvalósítható és ezenkívül még egy kis ironikus varázsa is lehet. Az épület kívülről cementlemezekkel borított, így megjelenésében még a közeli ausztrál nyaralókkal is harmonikuskapcsolatban áll. A házat egy belső udvar öleli körül, ahol egy fejedelmi lépcső köti össze azösszes szintet. Így egyszerre lehetünk közel és távol a többi nyaralótól. A végtelen, csavarodó,kagylószerű formája különösen megnyugtató hangulatot varázsol körénk.


Az épület a kísérleti geometria tradíciójának felhasználásával abba a heroikustradícióba illeszkedik, ahová az 50-es évek melbourne-i építészei, például McIntyre és Boydsorolhatóak. A matematika ezen ágának felhasználásával az épület úgy alakítható, hogy azjobban megfeleljen a kortárs igényeknek és vágyaknak.A Klein Bottle House egyébként több díjjal is büszkélkedhet: 2008-ban az ausztrálInstitute of Architects két díjjal is jutalmazta, 2009-ben az Építészeti Fesztiválon a világ legjobb háza díjat vihette haza és 2010-ben a Grand Designs A legjobb internacionális házának választotta.