Trendmagazin

Lakkruhás félbolond vagy kultikus hős?

2012-ben visszatér a sötét lovag

2011.02.21 | Molnár Gergely

Bruce Wayne, azaz Batman az egyik legérdekesebb szuperhős, annak ellenére, hogy semmilyen különleges képességgel nem rendelkezik. Fiatalon maradt árván, szüleit a szeme láttára ragadta el a bűn, így vált – a Bob Kane által megálmodott karakter - Gotham City titokzatos védelmezőjévé, és egyúttal sokak kedvencévé. De vajon mindenki így gondolja?

Meglehetősen szkeptikus voltam, amikor 2005-ben megláttam a Batman: Kezdődik! előzetesét. Arra gondoltam, hogy nem sok értelme van egy újabb bőrt lehúzni a sztoriról, hiszen az 1997-es, Joel Schumacher által rendezett Batman és Robin meglehetősen gyengére sikeredett. Tim Burton két korábbi feldolgozásának – Batman- A denevérember (1989), Batman visszatér (1992) – lendülete kifulladt. De kellemesen csalódtam, nem valami erőltetett folytatásról volt szó, sokkal inkább egy új és nagyon eredeti képregény-adaptációról, amely egy kissé eltávolodott a képregényes fantáziavilágtól, és reálisabb alapokra helyezte Batman világát. Meg kell említenünk, hogy Christian Bale remek választásnak bizonyult Batman szerepére. Christopher Nolan rendezte a folytatást is A sötét lovagot, amely nagy sikert aratott világszerte. A fiatalon elhunyt Heath Ledger – aki zseniálisan alakította Batman főellenségét, a testileg és szellemileg is sérült Jokert - Oscar-díjas alakítása és a többi mellékszereplő, mint például Michael Caine, Morgan Freeman, Gary Oldman feledhetetlenné tette Nolan második Batman-filmjét.

Puzsér Róbert beszólt Batmannek

Azonban Puzsér Róbert (filmszakértő?) nem egészen így látja a helyzetet. Puzsér nemrégiben a TV2 Mokka című műsorában lakkruhás félbolondnak titulálta Gotham City igazságosztóját és nevetségesnek tartja, hogy A sötét lovag előkelő helyet foglal el a világ legjövedelmezőbb filmjeinek listájában. Sőt, szerinte az eddigi utolsó Batman-film sikere, csak Ledger tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halálának „köszönhető”. Nos, ez a szélsőséges és cinikus vélemény inkább emlékeztet egy siránkozó nagymama okfejtésére, mint egy filmkritikus elemzésére.

Valóban lakkruhás félbolond?

Minden filmmel foglalkozó újságíró tudja, hogy egy művet illik a saját helyi értékén kezelni, és figyelembe kell venni, annak saját univerzumát, szimbolikáját. Hiszen Picasso emberábrázolásaira sem mondja senki, hogy „De hát, ilyen nincs is!” (elnézést a hasonlatért). Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy az említett műsor előtti bejátszóban, egy számítógépes játék videóját láthatták a nézők, amelyet a legújabb Batman-film előzeteseként aposztrofáltak, csúnya nagy egyes a műsor készítőinek. Sok rajongó felháborodott Puzsér Róbert eszmefuttatásain és hevesen kérték ki maguknak az önjelölt filmszakértő véleményét, ki tudja, talán épp ez volt a cél?

Mindenesetre 2012-ben visszatér A sötét lovag, ismét Christopher Nolan lesz a rendező, aki hivatalosan is megerősítette, hogy a film címe The dark knight rises lesz (magyar cím még nincs). Sok pletyka felmerült arról, hogy esetleg számítógépes trükkökkel és/vagy A sötét lovag nem hasznos nyersanyagainak felhasználásával esetleg visszahozzák Jokert, de a rendező rendre cáfolja az ilyen feltételezéseket. Óvatosságra intenék minden filmkritikust, már sokan próbálták leszólni Batmant, nem sok sikerrel.