Trendmagazin

Lebukott a pénzét rejtegető miniszter

Cahuzacot kedden délután hallgatta ki az ügyészség

2013.04.03 | MTI/TM

Több hónapi tagadás és rágalmazási perek után kedden közleményben ismerte el Jérome Cahuzac, volt francia költségvetési miniszter, hogy rendelkezett eltitkolt külföldi bankszámlákkal.

Az adócsalás elleni küzdelemért felelős tárcavezető március 19-én azt követően mondott le, hogy a párizsi ügyészség adócsalás és pénzmosás gyanújával ismeretlen tettes ellen eljárást indított állítólagos svájci és szingapúri bankszámlák ügyében. Cahuzacot kedden délután hallgatta ki az ügyészség, amely adócsalás és pénzmosás gyanújával vádat emelt ellene - közölte a volt miniszter ügyvédje. "Ma találkoztam a vizsgálóbírókkal. Megerősítettem, hogy létezik a (külföldi) számla, és arról is tájékoztattam őket, hogy megtettem a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a számlán lévő teljes összeg, megközelítőleg 600 ezer euró, amely az elmúlt 12 évben nem szaporodott, átkerüljön a párizsi bankszámlámra" - írta a volt miniszter. Cahuzac ezt követően elnézést kért a köztársasági elnöktől, a miniszterelnöktől, a kormány tagjaitól, parlamenti munkatársaitól, választóitól, valamint a franciáktól.


Az ügyet a Mediapart tényfeltáró internetes újság robbantotta ki 2012 decemberében, amikor azt írta, hogy a korábban plasztikai sebészként tevékenykedő Cahuzac éveken át titkos svájci bankszámlával rendelkezett. Miután a miniszter a sajtóban és a parlamentben is cáfolta, hogy valaha is lett volna külföldi bankszámlája, az oknyomozó portál közzétett egy 2000-ben készült felvételt egy telefonbeszélgetésről, amelyben Cahuzac a titkos számláról beszél. Az ügyészség szakértői megállapították, hogy a felvételen valóban a tárcavezető beszél, majd márciusban megindult az előzetes eljárás. A Mediapart "számos tanúvallomásra és meggyőző dokumentumra" hivatkozva azt állította, hogy a miniszter 2010 elején, néhány nappal az előtt zárta le az adóhatóságnál be nem jelentett számláját a genfi UBS banknál, hogy a nemzetgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke lett. A számláról az összeget Cahuzac akkor Szingapúrba helyezte át a lap szerint.

A portál 24 órával később közzétett egy másfél perces hangfelvételt, amelyben egy férfi egy svájci számláról beszél, aggódva amiatt, hogy egy eltitkolt számla negatív hatással lehet a 2001 márciusában esedékes önkormányzati választás előtti kampányra. Cahuzac 2001-ben lett Villeneuve-sur-Lot polgármestere. A felvételt 12 éve őrizte Michel Gonelle ügyvéd, aki Cahuzac politikai riválisa volt a délnyugat-franciaországi régióban.