Trendmagazin

Legidősebbjeink

Vajon mi lehet a titkuk?

2013.05.08 | Boskovics Bianka

Valamiért mindannyiunk oldalát fúrja a kíváncsiság, akárhányszor a természeti törvények határairól esik szó. Így egyértelműen képbe kerül az emberi lét, és annak maximális időtartama. A 80-90 év meglehetősen szép kornak számít, azonban a misztikus 100-as átlépése keveseknek adatik meg.

A jelenleg általánosan elfogadott tézis azt állítja, az ember jó 120 évre van beprogramozva. Persze ezt erősen befolyásolják az egyéni genetikai, életmódbeli és lokális differenciák. Nyugati világunkban a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések számítanak vezető halálokoknak. Ezekért természetesen elsősorban a helytelen életmód okolható, így a minimális (avagy hiányzó) mozgás, elenyésző rost- és vitaminbevitel, valamint az azt jóval meghaladó szénhidrátfogyasztás.

Jeanne Calment

A valaha legtöbb évet megélt ember hivatalosan egy francia, Jeanne Calment nevű hölgy, aki 1875-ben látta meg a napvilágot, és igen eseménydús életet tudhatott maga mögött. Nemcsak a történelem viharos évszázadait vészelte át, de magával Vincent Van Gogh festőművésszel is összehozta a sors. 85 évesen kezdett vívni, 100. életévéig pedig rendszeresen kerékpározott. Ha nem is egészséges táplálkozásával és káros szenvedélyével (rengeteg csokoládéfogyasztás és cigarettázás), de gondolkodásával megalapozhatta jövőjét: „Álmodom, gondolkodom, élem az életem.”- említette egyszer. 1996-ban még egy kedves rap CD-t is kiadott. Egy évvel később, azaz 122 esztendősen hunyt el.

Jelen korunkban a legidősebb élő ember címmel Kimura Dzsiroemon, japán származású úr rendelkezik, aki 2011 óta a valaha élt legidősebb férfi is egyben. Földműves család leszármazottja, 7 gyermeke, 15 unokája, 25 dédunokája és 13 ükunokája született. Jeanne- hoz hasonlóan aktív volt, egészen 90 éves koráig postai kézbesítőként dolgozott, majd saját kertjének gondozásával töltötte idejét. Bár napjainkban már rendszeres ápolásra szorul, elméje 116. évében is teljes épségnek örvend.

Kimura Dzsiroemon

Európa, mint fejlett térség, szép helyet foglal el a világ átlagéletkora (63 év) tekintetében. A női lakosság esetében 78, a férfiakéban 71 év várható. Legnagyobb értéket Andorra (84) tudhat magáénak. Ezt két évvel fejeli meg, a témában sokat emlegetett Japán. Ezen nem csodálkozhatunk, a távol-keleti szigetország messze híres egészséges konyhájáról és harmonikus filozófiájáról. Akárhogy is, az bizonyos, hogy a tudósok egybehangzó véleménye szerint az átlagéletkor egyre növekedni fog, az évszázad közepén pedig már nem lesz oly ritka, ha valaki 100 esztendős.