Trendmagazin

Ilyen lett Európa legmagasabb épülete

A Shard 310 méter magas

2012.07.11 | Kocsis Katica

Véget ért a London legmagasabb épületéért folyó harc, mivel a centrumban található Shard minden eddigi épületet túlszárnyalt a városban és egész Európában is. Az épület hivatalos felavatására Londonban került sor a közelmúltban: az eseményt káprázatos fény- és hangshow-val tették feledhetetlenné, mely során 20 lézer és 30 fényszóró világította meg az esti égboltot.


Az épület egy üveg - és acélszerkezetű struktúra, melynek legmagasabb pontja majdnem eléri a 310 méteres magasságot. A felavatási ceremónián az épület tetején egy hatalmas kijelző szórakoztatta a közönséget, a londoni Filharmonikus Zenekar élő zenei műsorát követhették figyelemmel. Az ünnepségen még a katari miniszterelnök és York hercege is részt vett.

E felhőkarcolót a katari Nemzeti Bank és a Shard Ltd. finanszírozta, a költségek körülbelül 2,3 billió dollárra rúgtak és 12 évet kellett várni a befejezéséig. 2007-ben a gazdasági válság miatt még igen bizonytalan volt a Shard sorsa, akkor úgy tűnt, hogy törölni kell a projektet. 2008-ban azonban a katari vezetés megoldotta a nehézséget, mivel a költségek 80%-át átvállalta és így átvette a projekt irányítását is. A Shard épületének végleges tervei 2000-ben készültek el, a rajzokat az a Renzo Piano készítette, aki a párizsi Pompidou Központot álmodta meg.


A gazdasági válság elcsitulása után megkezdődtek a komoly építkezések és végül 26 emelettel befejezték az épületet. A mostani feladat, hogy vállalatokkal töltsék meg az épületet. E cégekkel már megkezdődtek a tárgyalások, de mivel iszlám működtetésű az épület, így nem valószínű, hogy valaha is alkohollal vagy szerencsejátékkal foglalkozó nagyvállalatok kerülhetnének a Shard tereibe. Az épület hivatalos befejezésének időpontját a jövő hétre datálják majd, amikor 10 luxuslakással, egy ötcsillagos hotellel, egy háromszintes étteremmel és irodai térrel együtt nyílik meg, egyfajta vertikális várossá alakulva át. A 69. emeleten található egy kilátó is, ami nagyszerű kilátást nyújt egész Londonra. Ez a tér jövő februártól a publikum számára is megnyílik.