Trendmagazin

Lengyelek százezrei mennének Nyugatra

Többségük 35 évnél fiatalabb

2014.12.03 | MTI/TM

Mintegy 700 ezer lengyel biztosra veszi, hogy munkavállalás céljából jövőre kivándorol, csatlakozva így az utóbbi években már kiutazott 2,3 milliónyi honfitársához. Egy további, mintegy 2,8 milliónyi csoport pedig komolyan fontolgatja a kivándorlást - közölte kedden a wpolityce.pl lengyel hírportál.

A lap hírportálján közzétett anyag a Work Service nemzetközi munkaközvetítő cég megrendelésére készült felmérést idézve azt írja, az emigrációra készen állók döntő többsége (84 százaléka) a jobb megélhetés érdekében hagyná el hazáját.

A Work Service számára készített felmérés szerint a kivándorolni készülők 75 százaléka 35 évnél fiatalabb, 31 százaléka végző diák. Ez megegyezik az idézett cikk észrevételével, miszerint Lengyelországot leginkább a fiatalok hagyják el. A 2,3 millió eddig kivándorolt lengyel közül 1,4 millióan 39 év alattiak, beleértve a 230 ezernyi, egész családjukkal együtt áttelepült - vagyis vélhetően többé haza nem térő - 15 éven aluliakat.

A fenti cikk egy másik kutatást is idéz, melyet Krystyna Iglicka-Okolska migrációval foglalkozó professzor végzett. Eszerint a következő 5 évben 500-800 ezernyi fiatalember hagyhatja el véglegesen Lengyelországot. Ennek fő oka, hogy a fiatalok többsége úgy látja, csak külföldön tudna megélni, családot alapítani, lakáshoz jutni.

A Work Service felmérése szerint a kivándorolni szándékozók többsége (83 százaléka) az uniós tagországokba menne ki, legnagyobb részük Németországba (26 százalék), az Egyesült Királyságba (24 százalék), illetve Hollandiába (23 százalék) vándorolna ki.