Trendmagazin

Létrejött a lebegő dobozos szerkezet

Tíz évet vett igénybe az építkezés

2012.08.03 | Kocsis Katica

Tíz évvel ezelőtt, amikor a StudioMK27 egy olyan betonszerkezetet akart létrehozni, mely azt az illúziót kelti, mintha a legfelső emelet a föld felett lebegne, sok építész azt mondta, hogy lehetetlen feladatra vállalkoznak.


Ez a reakció egyébként teljesen természetes volt, hiszen a brazil építészeti tradíció nem ismeri a nyers beton felhasználási módjait, mivel a 90-es években ennek az anyagnak a használata jelentősen visszaesett ezen a területen, mindössze néhány építész kísérletezett vele elszórtan, anélkül hogy meghatározták volna, hogyan is kell a betonnal dolgozni. Az elmúlt időszakban azonban a beton hagyománya újra divatba jött és egyre több megoldást fejlesztettek ki használatát illetően. A valóságban azonban inkább vassal együtt zsaluhuzatokhoz vagy jó minőségű fával kombinálva használták, így igen költséges mulatságnak számított betonból építkezni.


Az MK27 építészeti iroda legújabb projektjén, az Ipés House-on is azt látjuk, hogy a betonszerkezetet némi faanyaggal lágyítják, hogy ne legyen olyan rideg hatása. E munka során arra is figyelni kellett, hogy a beton megfelelően szilárduljon meg, hiszen máskülönben deformálódott lett volna a végeredmény és úgy nem fog működne. Ezért is volt olyan kockázatos létrehozni ezt a projektet, mivel nagyon keveset lehetett hibázni.


Az épület 10 éves építési folyamata is jelzi, hogy milyen nehezen megmunkálható anyaggal dolgoztak és, hogy abból milyen bonyolult tökéletes formát kivitelezni. Az Ipés House azonban teljesen magába foglalja ezt a kockázatos építési folyamatot. Ebben a házban ugyanis radikális és rendkívül újszerű módon lett kihasználva a beton, a folyékony kő ereje. A felső szintet egy nagy beton dobozzá alakították, ami azt az illúziót kelti, mintha csak az alsó szinten lebegne.


A nappaliban, mely továbbra is a verandára és a kertre nyílik, az ajtók teljesen üvegezettek és így áttetszőek, ami a külső és a belső tér erős kontúrját kissé összemossa. A főbejárat csuklós panelekből épül fel, hogy teljes egészében ráláthassunk az előkertre. A nappaliban egy hosszú, szürke és szabálytalan alakú kanapé dominanciája jelenik meg, mely hierarchiamentes tereket hoz létre különböző irányokban. A legfelső szinten a TV-szobából nyílnak a hálók, amiket a betonfalat megszakító, fával fedett ablak világítanak meg. Ez a redőnyös megvilágítás a belső térben kellemes hőmérsékletet biztosít és lehetővé teszi, hogy belülről szabályozzák a fényerősséget.


A házban a nagy fesztáv is a lebegő doboz hatását erősíti, ezenkívül a teljesen szabad és folyamatos tér látszatét kelti. A nyers beton modern külsőt kölcsönöz az épületnek és megerősíti azt esztétikailag és funkcionálisan is, mintegy párbeszédet folytatva más kortárs épületekkel. A házból a nagy fesztáv és a beton használata ellenére józanság és tartósság sugárzik, mely az épület hosszú időtartamát jelzik.