Trendmagazin

Luxus dombocska Szingapúrban

Zöld növényzet a tetőn

2011.03.29 | Major Imola

Az elmúlt években a legújabb technológiáknak köszönhetően a zöldtetők meghatározó, látványos és izgalmas elemévé váltak kortárs épületeinknek. Világszerte egyre többen alkalmazzák, mert nem csak mutatós, de energiagazdálkodási célokat is szolgál. A tetőn, teraszon található zöld növényzet lehetővé teszi, hogy kapcsolat alakuljon ki az ember és a természet között ott is, ahol eddig ez kivitelezhetetlen volt.


Ennek jegyében épült meg a Guz Architects legújabb modern villája. A Meera House névre keresztelt épület, a szűkös, magas népsűrűségű szingapúri szigeten, Sentosa-n található. A tervezésben fő szempont volt, hogy kihasználják a kis parcella minden apró szegletét és egy természetközeli, kellemes, modern házat építsenek. Törekedtek az intim szféra kialakítására, hogy az ott élők a szomszédtól függetlenül, zavartalanul tudják élvezni pihenésüket.


A négyszintes villa minden emelete parkosított, kertes terasszal büszkélkedik. Lehetőségünk nyílik akár a tetőtérben kerti partyt rendezni anélkül, hogy hiányozna a füves terület a lábunk alól. Sőt innen még a panoráma is egészen más. A ház lépcsőzetes felépítésének köszönhetően, az óceáni kilátás minden emelet bónuszává vált.


A legfelső szint különleges tetőszerkezete egy füves domb hatását kelti és bár nagy a kísértés, hogy felmásszunk rá, ez azért mégsem lehetséges. Nem elég, hogy minden kihasználható felületet növények borítanak, más kellemes kiegészítőt is belecsempésztek a házba. A belső tavacska szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Minden apró részlet mérnöki pontossággal lett kivitelezve, s bár mesterségesen épített, mégis természetes hatást kelt. Kellemes hangulatot ott is, ahol nincs lehetőség a panorámás kilátásra.


A kültéri medence első ránézésre teljesen hétköznapinak tűnik, hisz minden luxus villa elengedhetetlen tartozéka. De a ház belsejéből egészen elképesztő látványt nyújt. Üveg falán keresztül, akváriumi hangulatban részesülünk. S bár a zöldtető nem egy mai találmány, hisz Semiramis királynő függőkertje is ezen a technikán alapult, de mégis új értelmezést kapott a 21. században. Az elkövetkező években egyre többször találkozhatunk majd vele. A kozmopolita életvitel ugyanis rákényszerít bennünket, hogy mesterségesen teremtsünk zöldet magunk köré.