"> "> "> ">

Trendmagazin

Luxusétterem 400 méter magasban

Az erdélyi származású, magyar Adam Tihany alkotta a belső dizájnt

2011.01.27 | Kirschner Dávid

Vasárnap nyitotta meg kapuit a világ legmagasabban levő étterme, az At.mosphere, és persze hol máshol is történhetett volna ez, mint a dubai Burj Khalifa toronyban.


A Burj Khalifa a világ – jelenleg – legmagasabb épülete, a maga 828 méteres magasságával, bár ebbe az antenna hossza is beleszámít. Az összesen 160 emeletes monstrum most már nem csak az Armani Hotelnek ad otthont, ugyanis a kilátó alatt, a 122. emeleten vasárnap nyílt meg az At.mosphere étterem.


A 422 méter magasan elhelyezkedő étteremből közel száz kilóméterre is el lehet látni. Hiába a majdnem fél kilóméteres magasság, a lift ötvenhét másodperc alatt felrepíti az ide betérőket, bár a főszakács, Dwayne Cheers személyes tapasztalata az, hogy napi kétszeri liftezés után szédül. A liftből kilépve személyzet fogadja a dupla üvegajtónál a vendégeket. Az At.mosphere több helységből áll, de alapvetően a társalgókra (lounge) és a grill jellegű étteremrészre oszlik. A hatalmas előcsarnokból nyílik a fő étterem helysége, de ezenkívül privát étkezőhelyek, és szeparék is tartoznak az étteremhez, mely összesen 210 vendéget képes befogadni. Az étterem célközönségeként nagyrészt az ide látogató jómódú turistákat célozza meg, bár az átlagosan ötvenezer forintnak megfelelő dirham-be kerülő fejenkénti étkezés nem alacsony árképzést mutat.


Az étterem érdekessége még a magaslati levegőn kívül, hogy a belső dizájnért az erdélyi származású, magyar Adam Tihany-t illeti meg a dicséret. A 2001-ben a New York Times által a világ legjobb belsőépítészének kikiáltott Tihany elsősorban éttermek, és szállodák belső tereiért felel, munkái közé tartozik többek közt a Las Vegas-i Mandarin Hotel belső tere, a Bouchon Beverly Hills, az Aureole New York-ban, vagy a La Fonda Del Sol.


Az ő tervezői munkája nyomán gyönyörködhetnek az At.mosphere-ben étkezők a mahagóni falakban, a kézzel varrott szőnyegekben, a tejeskávé színű mészkőpadlóban, és a Tihany által tervezett egyedi bútorokban. Adam Tihany szerényen csupán egy „égi luxus jachtnak” nevezte az éttermet.