Trendmagazin

Luxushotel a mélyben

Megkezdődött az építkezés a Shanghai Földkarcoló Hotelben

2012.04.20 | Kocsis Katica

A földkarcoló formára hivatkozó, a talajhoz közeli megastruktúra bizonyos értelemben akkorindult útjára, mikor Le Courbusier megvalósította felhőkarcoló projektjét Chandigarhban és azépületet a földre taszítva az extrém magasságokat felszíni kiterjedésre váltotta. Charles Jencks enneka topológiai modellnek nevet is adott: felhőkarcolónak nevezte, amin erőszakot követtek el.


Aterminust olyan munkákra fogadták még el mint Constant Nieuwenhuys Új Babilonja, valamintCandilis és Wood 1964-es Berlini Szabadegyetem épülete. Steven Holl tavaly Schenzenbenmódosította a fogalmat a sokat ünnepelt „horizontális felhőkarcoló” kifejezésre. A földkarcolókortárs értelmében tehát közel áll a „mélykarcoló” vagy „térkarcoló” kifejezésekhez, melyekmegtartják ugyan a felhőkarcoló fogalmát, de nagyban megbolygatják a tradicionális torony ég -földdinamikáját és egy horizontális struktúrát valósítanak meg.


E trend legújabb darabja, a nemzetközi Shimao Shanghai Csodaország éppen csak mostbukkant fel a Tianmashan-hegység egy elhagyott kőbányája lábánál, a városközponttól 45kilométerre, délkeleti irányban. A Shanghai Shimao Ingatlan csapata, a projekt mögött álló fejlesztőkegyütt dolgoznak a brit Atkins cég mérnökeivel, hogy megtervezzék a 380 szobás luxus hotelt , amiegy 428 000 négyzetméteres élménypark része lesz. A 19 emeletes szerkezetet beültetik egy 100méteres gödör oldalába 16 olyan szinttel együtt, amit a mély kőbánya padlójának irányábanalakítanak ki.


A földalatti szinteken vízalatti éttermet, a vízi sportokat felvonultató atlétikakomplexumot és egy 10 méter mély akváriumot hoznak létre. A masszív 60 méter magasüvegfüggöny a fő struktúra előtt a sziklafalig leereszkedik vízesést imitálva, míg a környező sziklák abungee jumping és a sziklamászás kipróbálására szolgálnak majd. Jelenleg a Csodaország azelőrejelzések szerint 555 millió dollárba kerül majd, de ez a szám biztosan növekedni fog a projektelőrehaladtával. A szálloda valamennyi szobája várhatóan 320 dollárba kerül majd éjszakánként,tehát nem árt el kezdeni takarékoskodni, ha el szeretnénk itt tölteni néhány napot.